Islamilla on tekemistä terrori-iskujen kanssa

9.1.2017 4:00

Ylilyöntejä löytyy lähes jokaisesta yhteiskuntaryhmästä, eikä yksittäistapausten perusteella saa leimata kaikkia ryhmän edustajia. Muun muassa Pariisin, Orlandon, New Yorkin, Lontoon, Brysselin, Madridin, Nizzan, monien Keski-Euroopassa estettyjen sekä nyt Berliinin terrori-iskun jälkeen on kuitenkin mietittävä, miten ja miksi terrorismi syntyy ja miten se voitaisiin estää tehokkaasti. Edellä mainittujen terrori-iskujen yhdistävänä tekijänä on, että niitä perusteltiin islamismilla tai että tekijä on ollut muslimitaustainen.

Islami ja islamismi on erotettava toisistaan. Mutta kuinka yleistä ääriajattelu on muslimiyhteisöissä? Yhdysvaltojen presidentti Obama sekä monet kotimaiset ja eurooppalaiset poliitikot korostivat esimerkiksi Orlandon homobaari-iskun jälkeen, ettei 49 homomiehen ja heidän ystävien murhassa ollut mitään tekemistä islamin kanssa. Onko oikeasti näin?

Tutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa Euroopassa asuvista muslimeista katsoo islamin sääntöjen olevan tärkeämpiä kuin oleskelumaan lainsäädäntö. Yhdistyneessä kuningaskunnassa 61 prosenttia muslimiväestöstä on sitä mieltä, että homoseksuaalisuus pitäisi olla kielletty. Belgiassa 25 prosenttia muslimitaustaisista nuorista on sitä mieltä, että homoseksuaaleihin kohdistuva väkivalta on sallittua, jopa 20 prosenttia piti hyvänä, että eräissä muslimitaustaisissa maissa voi saada kuolemantuomion homoseksuaalisuudesta. Kantaväestössä nämä luvut ovat moninkertaisesti pienempiä. Berliinissä osa muslimien keskuudessa syntyvistä riidoista ja jopa rikoksista ratkaistaan sharia-tuomioistuimissa, eli näin vältetään ja ohitetaan länsimaalainen lainsäädäntö.

Kokonaisuudessaan voi vain todeta, että poliittinen islam on ollut altistava tekijä monissa toteutuneissa iskuissa ja nyt mitä ilmeisimmin myös Berliinin iskussa. Vastakkainasettelu ei ole hyvä, muttei tosiseikoistakaan voi vaieta. Hallitsematon maahanmuutto Eurooppaan ei tule parantamaan tilannetta kotouttamisen suhteen, erityisesti silloin, kun suurella osalla tulijoista on sama kulttuuritausta.

Juha Richter, Imatra