Ei pormestareita pienempiin kuntiin

8.1.2017 4:00

Taipalsaaren valtuuston puheenjohtaja Iikko B. Voipio (kok.) esitti Etelä-Saimaassa viime viikolla pormestarimallia kuntiin ja maakuntiin.

Käytännön kokemusten pohjalta voi todeta, että nykyinen kunnanjohtajamalli toimii hyvin.

Pormestarimallia on toki kaupungeissa kokeiltu, esimerkiksi Tampereella, jolla on niin suuri virkakoneisto, että pakolliset hallintotehtävät hoituvat, jolloin kolme poliitikkoa voi hoidella pormestarin ja varapormestarin tehtäviä.

Pienemmissä kunnissa, esimerkiksi Taipalsaarella tai Luumäellä on suppea virkakoneisto ja jokainen viranhaltija on aika lailla ylityöllistetty, mutta napakasti hoitaa omat tehtävänsä kunnallishallinnossa ja luottamushenkilöt hoitavat oman osuutensa yhdessä viranhaltijoiden kanssa.

Olen itse ollut kunnallisissa ja maakunnallisissa luottamustehtävissä niin pitkän rupeaman, että kokemuksen perusteella arvostan kuntien ja maakuntien työntekijöiden ammattitaitoa hoitaa oma tärkeä osuutensa hallinnossa, jossa poliitikot hoitavat oman kansavallan tehtävänsä ja demokraattisesti tekevät päätöksiä sekä linjaavat tavoitteet ja strategiat.

Yksiselitteisesti voi todeta, että pienemmissä kunnissa vielä korostuu kunnanjohtajan ja viranhaltijoiden ammattiurakka, eikä esimerkiksi kunnanjohtajan tehtävä ole poliitikkojen työharjoittelupaikka.

Päätöksenteossa ja johtamisessa on hallinnon toimivuuden lisäksi tärkeää työntekijöiden ja luottamushenkilöiden vuorovaikutus ja rakentava keskustelu, johon ainakin Etelä-Karjalan pienemmissä kunnissa pystytty melko hyvin asioiden valmistelussa ja päätöksissä.

Keskeisten päättäjien kohdalla usein korostetaan poliittisen johtajuuden kasvoja. Kasvot kyllä näkyvät, sillä valtuuston ja hallituksen puheenjohtajat ovat päätöksissään koko ajan arvosteltavina ja suurennuslasin alla.

Käytännön kokemusten pohjalta voi todeta, että nykyinen kunnanjohtajamalli toimii hyvin, jos kohta sitäkin voidaan vielä kansanvaltaisesti vahvistaa ja vuorovaikutusta kuntalaisiinkin päin lisätä.

Eli nykyinen malli on hyvä ja koeteltu: viranhaltijat hoitavat hallinto- ja virkatehtävänsä ja poliitikot pysykööt lestissään.

Tuure Westinen, kunnallisneuvos, Taipalsaari