Patsas-keskustelu kertoo suvaitsemattomuudesta

5.1.2017 4:00

Täytyy sanoa, että kyllä nämä kaupunkilaisemme ovat todella ihmeiden tekijöitä! He ovat pystyneet puhaltamaan lähes eläväksi kirjailijan luoman fiktiivisen hahmon, tämän Veeran. Kun kaikki maailman katkeruus, viha, kauna ja epäoikeudenmukaisuudet ovat tulleet niskaani, niin kostetaan se vaikka sille “ilotytölle”, sille, jolla on se haihdutettu romanitausta, muuten, miten hienostelevaa “haihdutettua” rasismia! Kaikki mahdolliset törkeät kuvaukset on saatu mahtumaan lukemattomaan määrään herjauksia.

Ja nyt kaikki kukkahattutädit ja taiteen vihaajat, vapiskaa ja pelätkää.

Esitimme 60-luvun loppupuolella kesäteatterissa Kaunis Veera –näytelmää. Menestys oli taattu ja meidät kutsuttiin esiintymään myös Saimaan kanavan vuokra-alueelle, silloisen Neuvostoliiton puolelle. Tätä paljon vihjailtua romanitaustaa esittivät näytelmässä herkullisesti edesmenneet ihailemamme Meri Juutilainen ja Matti Salmela. Kirjailija oli rakentanut näytelmään romanttisen juonen, josta koko kansa siihen aikaan piti kovasti.

Romanipariskunta oli aikoinaan siepannut varakkaan perheen pienen tyttären, tarkoituksena vaatia hänestä lunnaita. Mutta, kuinka ollakaan, he rakastuivat tuohon lapseen päivä päivältä enemmän, ja luovutusajatus siirtyi, aina vain. Veera aikuistui, kasvoi kauniiksi nuoreksi naiseksi. Jotenkin hän aina tunsi kaipaavansa elämäänsä toisenlaista sisältöä, niinpä hän sitten karkasi, päätyen tukkilautalle kahvinkeittäjäksi. Mutta ei suinkaan miksikään ilotytöksi! Vastoin kaikkia törkeitä olettamuksia, hänet oli kasvatettu “kurissa ja herran nuhteessa” juuri näiden kasvatusvanhempiensa ansiosta!

Ja kuten sadut useimmiten, tämäkin päättyi onnellisesti. Sattumalta oikeat vanhemmat löysivät hänet, kasvatusvanhemmat saivat anteeksi ja löytyipä vielä suuri rakkauskin lisäämään iloa!

Ja nyt kaikki kukkahattutädit ja taiteen vihaajat, vapiskaa ja pelätkää. Kukaties, Veerahan voi nyt vanhoilla päivillään tulla vaatimaan teitä tilille kaikesta parjaamisestanne!

Onneksi löytyi taiteilija, joka ikuisti Veeran nuoruuden sulouden, löytyi paikallinen ”juholallukka”, löi kämmenellä reiteensä, ja sanoi: Mie maksan!

Hyväntahtoista ja suvaitsevampaa uutta vuotta teille kaikille!

Anneli Vaittinen, Lappeenranta