Teatterista tehtävä kokonaisarvio

20.12.2016 4:00

Olen seurannut surullisena julkisuudessa vellovaa keskustelua siitä, että mikä on kulttuurin rooli, merkitys tai rahoitus Lappeenrannassa. On aivan varmaa se, että lappeenrantalaiset ja kaikki me suomalaiset arvostamme kulttuuria. Emme ole siis syntyjään tai opitusti kulttuurin vastaisia. Sosiaalidemokraattien väitteet julkisuudessa tältä osin ovat surullisia, leimaavia ja vääriä.

Lappeenrannan teatteri on joutunut aivan kohtuuttomaan tilanteeseen. Toisaalta suuri enemmistö valtuutetuista on aikanaan tehnyt päätöksen, että kaupungissa tulee olla teatteri. Se, mistä nämä teatteria kannattaneet päätöksentekijät eivät saa puhtaita jauhoja pussiinsa, on kestävä, reilu ja läpinäkyvä päätöksenteko siitä, mitä teatteri kuntalaisille maksaa. On yksi asia kannattaa teatteria ja toinen asia paeta vastuuta siitä, mitä se maksaa. Teatteri on päätetty saada, mutta kustannuksiin on suhtauduttu siten, että niiden ei ainakaan päätöksentekovaiheessa saa antaa estää uutta teatteria.

Jos asiaa rehellisesti katsotaan, niin eihän puoli miljoonaa euroa lisärahaa teatterille riitä edes vuosittain. Se vaatisi kohtuuttomia odotuksia siihen, että paitsi näytöksien pitäisi olla loppuunmyytyjä, niin myös nimenomaan teatterille rakennettuja tiloja pitäisi pystyä vuokraamaan jollekulle ulkopuoliselle. Eihän se onnistu tai toteudu tuossa mittakaavassa. Ei tämä ole realismia.

Mitä kaupunkimme nyt ehdottomasti tarvitsisi, olisi reilu ja rehti teatterin kokonaisuuden ja siihen liittyvien kustannusten arviointi ja hyväksyminen. Teatterin äkkinäinen lakkauttaminen ei tietenkään ole enää vaihtoehto, kun kalliit tilat teatterille on rakennettu. En minä mielelläni kaupunginorkesteriakaan olisi itse lakkauttamassa, mutta jos rahaa ei ole, niin sitä ei ole. Puheet siitä, että miljoona tuolla ei olisi muka toisaalta pois ovat halpaa populismia. Tietenkin ovat pois, samasta pussista rahat otetaan kuntalaisten palveluihin. Jos orkesteri lakkautetaan, niin teatteri voi optimistisen arvion mukaan ehkä jopa toimia omillaan.

En ole verojen korottamisen, tai lainan jatkuvan ottamisen ystävä. Teatteri haluttiin kaupunkiin kolmen suurimman puoleen voimin ja valtaa käytettiin siten, että päätös syntyy. Tämä on normaalia, joskin likaista ja hävytöntä valtapeliä kunnissa. On ihan mahdollista, että orkesteri joutuu vielä tämän päätöksen maksumieheksi.

Joutseno liittyi Lappeenrantaan hiukan samalla tavalla: ajettiin itsenäinen Joutsenon kaupunki tilanteeseen, jossa oli vain huono ja huonompi vaihtoehto.

Mikko Kokko, Joutseno