Eurooppa ei tarvitse Yhdysvaltojen kaasua

18.3.2014 4:00

Timo Vainikka otti kantaa Naton puolesta ja oli sitä mieltä, että Yhdysvalloista tuodun nesteytetyn maakaasun (LNG) avulla Eurooppa tulee riippumattomaksi Venäjän kaasusta jo tämän vuoden aikana (Mielipide 15.3.).

Vapaassa markkina-taloudessa LNG-tuonti-terminaalit eivät olisi kilpailu-kykyisiä.

LNG:n vienti Yhdysvalloista Eurooppaan on monen mutkan takana. Yhdysvalloissa vaikutusvaltaiset teollisuusjärjestöt vastustavat vientiä voimakkaasti.

Vaikka maakaasu on nyt Yhdysvalloissa halpaa, kaasun hinta Lähi-idässä on vain murto-osa Yhdysvaltojen kaasun hinnasta. Lähi-idässä LNG-kapasiteettia on jo valmiina Euroopan ostoja varten.

Euroopalla ei kuitenkaan ole tarve ostaa kallista LNG:tä, koska putkikaasua on tarjolla runsaasti joka ilmansuunnasta. Euroopalla on omaa kaasua ja Venäjältä tulee Valko-Venäjän ja Ukrainan kautta suuria määriä kaasua Keski-Eurooppaan.

Itämeren kaasuputki ja Mustan meren alittavat putket lisäävät Venäjän kaasutoimitusten luotettavuutta. Etelä-Eurooppa saa kaasua putkia pitkin Pohjois-Afrikasta.

Lisäksi suunnitteilla on Turkin kautta kulkeva Nabucco-putki, joka toisi Eurooppaan Keski-Aasian ja Lähi-idän maakaasua, ja Trans-Saharan-kaasuputki, joka toisi kaasua Nigeriasta. Maakaasua on saatavissa myös Pohjanmereltä ja Barentsinmereltä.

Vapaassa markkinataloudessa LNG-tuontiterminaalit eivät olisi kilpailukykyisiä. LNG-terminaalit olisikin rakennettava pitkälti yhteiskunnan varoilla.

Fossiilisen maakaasun LNG-tuontiterminaalin rakentamiseen Inkooseen on kaavailtu 250 miljoonaa euroa EU-rahaa.

Nato-jäsenyydellä olisi omat vaaransa. Vuonna 2008 Georgia päätti salamasodalla hoitaa jäätyneet konfliktinsa Etelä-Ossetiassa ja Abhasiassa luottaen lännen tukeen Venäjän todennäköisessä reaktiossa.

Tuolloin Aleksanteri-instituutin tutkija Mikko Palonkorpi totesi Helsingin Sanomien haastattelussa: ”Jos Georgia olisi Nato-jäsen, tilanne olisi täysin toinen. Jos Suomi olisi samaan aikaan Nato-jäsen, tilanne olisi Suomen kannalta erittäin vaarallinen. Jos Georgia Nato-jäsenenä pyytäisi apua, Venäjän naapurimaana olisimme erittäin suurten valintojen edessä.”

Mihin sotiin Nato meidät veisikään, kun jo rauhankumppanuus on vienyt Suomen sotaan Afganistanissa?

Kimmo Klemola, Lappeenranta