Perussuomalaisten hajaannus ei näy Kymen piirissä

24.7.2017 4:00

Kesän järisyttävin poliittinen pommi laukesi kesäkuussa, kun perussuomalaisten johto vaihtui rytinällä. Sen seurauksena puolueen eduskuntaryhmä hajosi ja puolueen rinnalle syntyy Sininen Tulevaisuus nimeä kantava ryhmä. Ryhmän ytimenä ovat entiset perussuomalaiset ministerit Timo Soinin johdolla.

Perussuomalaisten hajaannus näkyy valtakunnan politiikassa ja myös gallupeissa. Sen sijaan esimerkiksi Kymen piirissä on ainakin toistaiseksi ollut rauhallista. Kouvolalainen työministeri Jari Lindström on ainoa julkisesti loikastaan kertonut entinen perussuomalainen.

Vaikka Kymen piirissä näyttää nyt rauhalliselta, pinnan alla voi myös kyteä. Kesä on politiikassa perinteisesti hiljainen, ja perussuomalaisten uuden puheenjohtajan Jussi Halla-ahon tulikokeet ovat vielä edessä. Vasta syksyllä nähdään, millaista Halla-ahon ja perussuomalaisten oppositiopolitiikka on.

Kuohuntaa rauhoittaa myös se, että mahdollisilla loikkareilla ei juuri nyt ole paikkaa mihin mennä. Sininen Tulevaisuus on puolueena edelleen perustamatta ja sen aatteelliset linjaukset ovat toistaiseksi hataralla pohjalla. Rahaakaan ei ilmeisesti ole. Toistaiseksi näyttääkin siltä, että ryhmittymän motivaatio ja synty liittyy niihin kuuluisiin hillotolppiin eli ministerinposteihin. Se näkymä ei välttämättä houkuttele. Sinisen tulevaisuuden onkin nopeasti saatava aitoa sisältöä politiikkaansa.

Harri Manskinen