Pääkirjoitus

Kiitos ja hyvää matkaa

25.5.2017 4:00

Mittavan kansansuosion saanut presidentti Mauno Koivisto kokoaa tänään viimeisen kerran suuret kansanjoukot yhteen.

Helsingin tuomiokirkko täyttyy ääriään myöten. Surusaatto tuomiokirkolta ohi Valtioneuvoston linnan, Suomen Pankin ja Presidentinlinnan Hietaniemen hautausmaalle kerää ennakkoarvioiden mukaan jopa satatuhatta suomalaista katujen varsille jättämään viimeistä tervehdystään pidetylle päämiehelle. Televisioitavat valtiolliset hautajaiset saavat sankan joukon hiljentymään myös ruutujen ääreen.

Koko kansan Manun hautajaisista tulee yksi Suomen itsenäisyyden juhlavuoden merkittävimpiä tapahtumia. Presidentti Koiviston poikkeuksellinen henkilöhistoria on samalla kertaus myös Suomen historiaan.

Kun presidenttiä palvelleet adjutantit laskevat hänet hautaan, saatetaan hautaan yksi aikakausi. Koivisto oli viimeinen sodan rintamalla kokenut presidenttimme ja viimeinen valtaoikeuksiltaan vahva päämiehemme.

Koivisto halusi palauttaa presidentin vallan takaisin parlamentaarisen demokratian piiriin. Tällä hän keräsi laajan arvostuksen yli puoluerajojen.

Mauno Koivisto tuli politiikkaan talousasiantuntijana ja rakensi karriäärinsä ohi puoluekoneiston. Hän solmi suorat suhteet äänestäjiinsä ja nousi otsakiehkuroineen filmitähtimäisenä persoonana Manu-ilmiöksi, ja ylivoimaisella äänimäärällä koko kansan presidentiksi.

Koivisto luotsasi tasavallan presidenttinä maamme taitavasti läpi historiallisen murrosvaiheen. Meillä on tänään hyvä syy muistella lämmöllä Koivistoa ja muita satavuotiaan Suomen rakentajia.

Sirpa Silmärisirpa.silmari@kaakonviestinta.fi