PÄÄKIRJOITUS

Jonkan seuraajan valintaan mutkia

29.4.2017 4:00

Vappuna eläkkeelle jäävän oikeuskansleri Jaakko Jonkan seuraajan valinnasta on kehkeytynyt entisaikojen nimityskiemuroita muistuttava jupakka. Asiaa valmistelleen oikeusministeriön ykkösehdokas, valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen, ei Helsingin Sanomien (28.4.) mukaan kelvannutkaan nimityksestä päättävälle presidentti Sauli Niinistölle.

Lännen Mediassa arveltiin perjantaina, että Niinistö torjui Viljasen, koska tämä oli arvostellut Niinistön pitämää puhetta. Presidentti ei ole kommentoinut väitettä, eikä hänen muutenkaan tarvitse perustella päätöstään. Tapaus on joka tapauksessa harvinainen, sillä tavaksi on tullut, että presidentti, valtaoikeuksistaan huolimatta, noudattaa hallituksen esitystä.

HS:n tietojen mukaan uusi ykkössuosikki ylimmän laillisuusvalvojan virkaan on sosiaali- ja terveysministeriön alivaltiosihteeri, oikeustieteen tohtori Tuomas Pöysti. Hän on tullut viime aikoina tunnetuksi sote-uudistuksen valmistelun vetäjänä ja parhaimpana tuntijana.

Pöystin kelpoisuutta ei ole syytä epäillä, mutta hänen sote-taustansa tuo valintaan oman mielenkiintonsa. Sote-uudistus on koko valmistelunsa ajan törmännyt erilaisiin laillisuusongelmiin. Edellisen hallituksen yritys kaatuikin niihin, ja nykyinen oikeuskansleri Jonkka on havainnut ongelmia nykyisessä valmistelussa. Jos Pöysti valitaan, olisi oikeuskansleri mitä ilmeisimmin esteellinen valvomaan Suomen historian suurimmaksi luonnehditun uudistuksen laillisuutta.

Huomioitavaa on sekin, että Pöysti tekee uudistusta hallitukselle, joka valmistelee oikeuskanslerin nimitystä. Joku voi jäädä kiitollisuuden velkaan.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi