PÄÄKIRJOITUS

Kiina liittyi ilmansuojelijoihin

21.1.2017 4:00

Maapallon suurimpiin saastuttajiin kuuluvat Yhdysvallat ja Kiina kulkevat nyt ympäristöasioissa eri suuntiin. Kun Yhdysvalloissa astui eilen valtaan ilmaston lämpenemisen syihin ja seurauksiin epäluuloisesti suhtautuva hallinto, ilmoitti Kiina pysäyttävänsä yli sadan kivihiilivoimalan rakentamisen eri puolilla maata.

Kiinan tapauksessa numerot ja vaikutukset ovat aina valtavia. Suunniteltujen voimaloiden kapasiteetti olisi kolmannes Yhdysvaltojen nykytilanteesta ja suljettavien laitosten vastaavasti koko Saksan kapasiteetti. Vielä vuonna 2013 Kiina poltti kivihiiltä enemmän kuin muu maailma yhteensä.

Kiina kertoi jo muutama vuosi sitten panostavansa ympäristönsuojeluun, mutta ennen alkuviikon ilmoitusta näytöt ovat olleet heikot. Pekingissä ja muissa suurkaupungeissa näkyväisyyden peittävä ja suussa maistuva saastesumu on ehkä kääntänyt päättäjien päät.

Toisaalta kyse voi olla siitäkin, että välttämättömyydestä on tehty hyve. Kiinan talouskasvu on ”hyytynyt” takavuosien kaksinumeroisista luvuista 6,5 prosenttiin, eikä energiaa tarvita enää niin paljon. Energian tuotannossa on reilusti ylikapasiteettia.

Uusiutuva energiakin on saamassa maassa suurempaa jalansijaa. Toissa viikolla Kiina ilmoitti panostavansa sen kehittämiseen 340 miljardia euroa.

Olivat syyt mitkä tahansa, niin maapallon kannalta Kiinan uusi ympäristölinja on mitä mainioin asia. Maapallon viime vuosi oli jälleen mittaushistorian lämpimin, kuten olivat kaksi edellistäkin vuotta. Toivottavasti Kiinan esimerkki rohkaisee muitakin suursaastuttajia tekemään rohkeita ympäristöratkaisuja.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi