Suoraa puhetta mutta sivistyneesti

6.1.2017 4:00

Suomalaiset odottavat poliitikoilta suoraa puhetta. Suora puhe on useimpien mielestä arvossaan silloinkin, kun sillä haavoittaa toisia. Kunnallisalan kehittämissäätiön mielipidetutkimukseen vastanneista peräti 77 prosenttia yhtyi väittämään ”on hyvä, että vaaleissa joku uskaltaa sanoa asiat suoraan, vaikka se loukkaisi monia ihmisiä”. Tiukkojen sanojen pitää kuitenkin olla totta, sillä vastaajien enemmistö, 62 prosenttia, tuomitsee tahallisen valehtelemisen.

Selväsanaisuuden, asioiden auki puhumisen ja rehellisyyden vaatimus tuottaa parhaimmillaan ymmärrettävää ja avointa keskustelua. Oikein käytettyinä noita seikkoja onkin syytä pitää kunniassa.

Mutta ”kerron vain, miten asiat ovat” -ajattelulla on myös ikävä puoli. Yhä yleisempää tuntuu olevan se, että ihmiset päästävät suustaan ja kirjoittelevat erilaisille foorumeille mitä tahansa ilkeyksiä. He perustelevat julistuksiaan sananvapaudella ja vetoavat totuuden esiin nostamiseen. Jos ja kun poliitikot saavat äänestäjiltä suorien sanojensa siivittäjiksi luvan toisten loukkaamiseen, vaarana ovat typerät ylilyönnit ja suoranainen vihapuhe.

Kuten suoraan sanominen, myös käytöstavat ovat hyve. Asioista kannattaa puhua oikeilla nimillä, mutta suorat sanat voi sanoa loukkaamattakin. Sitä jos mitä voisi pitää poliitikolta — ja keltä tahansa keskustelijalta — vaadittavana taitona. Sitä kutsutaan myös sivistykseksi.

Käytöstapojen noudattamiseen poliitikkoja kannustaa myös suomalainen monipuoluejärjestelmä: yhteistyömahdollisuudesta täytyy pitää kiinni.

Päivi Taussi