PÄÄKIRJOITUS

Parempaa uutta vuotta

31.12.2016 4:00

Moni muistaa kuluneen vuoden synkkänä. Seurattiin Syyrian sotaa ja pakolaistilannetta. Euroopassa tehdyt terrori-iskut vähensivät turvallisuuden tunnetta Suomessakin. Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi oli yllätys.

Meillä Etelä-Karjalassa loppuvuosi muuttui mustaksi, kun nuori mies ampui Imatralla kolme ihmistä.

Onneksi iloisiakin asioita tapahtui. Päivystyssairaalan saaminen Etelä-Karjalaan oli myönteinen uutinen, samoin venäläismatkailun virkoaminen. Viihdepuolella tv-sarja Sorjonen toi Lappeenrannalle näkyvyyttä.

Moni odottaa, että tuleva vuosi toisi mukanaan tätä vuotta enemmän hyviä asioita.

Varmaa on ainakin, että keväällä on edessä kuntavaalit. Horjuuko demarien asema? Näkyykö perussuomalaisten suosion notkahdus meillä?

Toivoa sopii, että puolueet saavat riveihinsä täyspäisiä ehdokkaita. Uudella kaudella edessä on vaikeita asioita. Kukaan ei ennakoi talouden voimakasta käännettä parempaan. Sote- ja maakuntauudistus ovat isoja, työläitä asioita.

Ammattikorkeakoulun ja yliopiston yhteen hitsaaminen etenee ensi vuonna. Myös Lahden ammattikorkeakoulun mukaantulo vahvistunee. Keväällä alkavat hahmottua käytännön seuraukset.

Uudistumista voi pitää myönteisenä asiana. Etelä-Karjalan vinkkelistä olennaista on kuitenkin se, miten kehitys näkyy alueella. Parhaimmillaan oppilaitokset voivat tuottaa merkittäviä kasvuyrityksiä. Siitä tuore esimerkki on teknologiayritys Visedo, joka kasvatti toimintaansa uudelle tasolle.

Näitä hedelmiä toivottavasti poimitaan myös ensi vuonna.

Eeva Sederholm