PÄÄKIRJOITUS

Nuori vierastaa ammattiliittoa

26.7.2016 4:00

Nuorten kiinnostus liittyä ammattijärjestön jäseneksi on alamaissa, ilmenee Ylen kyselystä. Sen mukaan vain joka toinen alle 25-vuotias kantaa ammattiliittonsa jäsenkirjaa, kun koko väestössä järjestäytymisaste on 70 prosentin luokkaa.

Ay-liikkeen kannalta luvut ovat huolestuttavia. Suomessa ay-liikkeen vahva asema on osaltaan perustunut korkeaan järjestäytymisasteeseen. Se on antanut järjestöjohtajille ja etenkin vasemmistopuolueiden politiikoille selkänojaa ja oikeutuksta neuvotella työehtoasioiden lisäksi koko yhteiskunnan kehitykseen liittyvistä kysymyksistä. Tämän aseman ne ovat vaarassa menettää, jos nuoret eivät enää vanhempiensa malliin liity ammattiliittoihin.

Nuorten haluttomuudelle järjestäytyä ammatillisesti on useita syitä. Nuoret tekevät paljon pätkätöitä, eikä ammattiyhdistysliike ole sillä sektorilla erityisesti kunnostautunut edunvalvojana. Päähuomio on kohdistunut vakaissa työsuhteissa olevien etujen valvomiseen. Tosin työelämän murroksessa ammattiyhdistysliike on osoittautunut aika voimattomaksi, kun rakennemuutos on vienyt työpaikat. Seurauksia on toki voitu lievittää.

Aikakaan ei suosi järjestäytymistä. Nuorten arvomaailmassa yksilöllisyys on entistä korostuneemmassa asemassa, eikä ay-liikkeen jäsenyyden edellyttämä sitoutuminen ole nyt kovin muodikasta. Yhä useampi myös tietää, että työttömyysturvan saaminen ei edellytä liiton jäsenyyttä.

Paikallisen sopimisen lisääntymisen arvellaan kaivavan lisää maata ay-liikkeen jalkojen alta. Tai sitten ei. Voi olla, että siinä vaiheessa nuorillekin tulee mieleen kysyä apua ja neuvoa jostakin, esimerkiksi ammattiliitosta.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kymensanomat.fi