Sivukonttori- ilmiöön uusi ulottuvuus

7.2.2016 4:00

Nordea aikoo muuttaa Suomen tytärpankkinsa sivukonttoriksi. Päätös on määrä tehdä maaliskuussa yhtiökokouksessa, ja panna toimeen vuodenvaihteessa.

Ratkaisu on merkityksellinen monella tavalla; ei vain pankkialan toiminnan ja kilpailun, vaan myös esimerkiksi suomalaisen yritystalouden kehityslinjan kannalta. Sivukonttori-ilmiön ruotsalaisketjuun tulee täydennystä, jatkoksi esimerkiksi Stora Ensolle, Telia Soneralle ja SSAB:hen sulatetulle Rautaruukille.

Ulkomaisella pääomalla, jota Suomeen nykyisessä talousahdingossa kovasti kaivataan, on monta puolta. Sehän ei ole lahjarahaa, vaan sijoitus. Sijoittaja haluaa tuottoa, ja käyttää tarvittaessa valtaa sitä saadakseen.

Nordean johto perustelee muutosta hallinnon ja prosessien yksinkertaistamisella. Käytännön kokemuksista tiedetään tämän merkitsevän myös, että mitä kauempana pääkonttori on, sitä kovempia päätöksiä siellä tehdään sivukonttorien toteutettavaksi.

Pankkivalvonnan ja asiakkaiden talletussuojan kannalta muodostuu eriskummallinen asetelma. Suomen toiseksi suurimmalla pankilla on erilaiset, ruotsalaiset, sääntelyt ja käytännöt. Syntyy ristiriita euroalueen pankkivalvonnan kanssa, jota toisaalta ollaan tiivistämässä ja vahvistamassa.

Pankkien kilpailulle Suomessa Nordean liike tarjoaa varmasti lisää aineksia ja motivaatiota. Tilannehan on jo valmiiksi lämmitetty, kun Nordean kanssa samaan Björn Wahlroos -ryhmään kuuluva vakuutusyhtiö If joulukuussa syytti OP-ryhmää määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä.

Markku Espo markku.espo@esaimaa.fi