Posti kulkee, AKT:n pyörä pysyy jumissa

1.12.2015 4:00

Henkitoreissaan pihisevän yhteiskuntasopimuksen elvytysyritykset jatkuvat vielä. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly elätteli kielikuvastossaan sunnuntai-iltana toivoa ”joulukuun kihlauksesta”, mutta totesi maanantaina, että se syntyy vain ”naulansilmän kautta”.

Ahtaan paikan, jonka läpi yritetään keskiviikkona, aiheuttaa Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT. Se jäi yksin eriseuraiseksi neuvottelutulpaksi. Muuta palkansaajajärjestöt ovat valmiita jatkamaan yhteiskuntasopimuksen hieromista.

AKT perustelee vastarintaansa mm. sillä, että yhteiskuntasopimuksen maksumiehenä olisi pelkästään palkansaaja. Kuitenkin esimerkiksi STTK:n puheenjohtaja Antti Palola korosti sopimuksen vaihtoehtona olevien pakkolakien epäoikeudenmukaisuutta pienituloisille.

Onko AKT:lla ainoana oikea näkemys siitä, mikä on palkansaajien etu, vai jatkaako liitto vain johdonmukaisesti sillä radalla, jolle se on työmarkkinoiden konfliktitilanteissa jo aikaa sitten asettunut?

Postin työtaistelu päättyi eilen niin kuin työtaistelut usein päättyvät: kompromissiin, johon molemmat osapuolet vaikuttivat korkeintaan kohtuullisen tyytyväisiltä. Sopimus takaa kuitenkin niin postin kulun joulua edeltävinä ruuhkaviikkoina kuin mahdollisuuden ja ajan etsiä postiyhtiölle uusia edellytyksiä toimia muuttuvassa markkinatilanteessa.

Samanlaista malttiin ja suhteellisuudentajuun paluuta tarvittaisiin yhteiskuntasopimuksen ympärille. Sopimuksen romuttuminen ja pakkolakien vireille tulo toisi kosolti lisää hankaluuksia, kun niitä niin politiikassa ja taloudessa on kyllin jo nyt.

Markku Espo markku.espo@esaimaa.fi