Pääkirjoitus

Omistuksen piilottaminen syö luottamusta

6.10.2015 4:00

Uhka pörssiyhtiöiden omistusten piilottamisesta ulkomaisiin hallintarekistereihin on noussut taas esille. Valtiovarainministeriö valmistelee lakiehdotusta tuotavaksi eduskuntaan vielä tänä syksynä.

Ministeriö perustelee hanketta EU:n direktiivipaineella, joka pakottaa avaamaan arvopaperikeskustoiminnan kilpailulle. Direktiivistä on muun muassa europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) esittänyt toisenlaisen tulkinnan.

Arvopaperikeskustoiminta Suomessa on toki nyt monopoli. Se on kuitenkin avoin; ajantasaiset tiedot omistuksista ovat kaikkien saatavilla. Puhdasotsaiselta vaikuttava kilpailun edistäminen palvelisi tässä tapauksessa lähinnä niitä, joilla on halua salata jotain.

Pörssiyhtiöiden omistustietojen avoimuus ei ole vain yleisen uteliaisuuden tyydyttämistä. Se, että omistajilla on kasvot, on osa avointa yhteiskuntaa, jossa tukitaan porsaanreikiä ja pyritään vaikeuttamaan veropakolaisuutta. Lakimuutosta vastustavatkin niin verottaja kuin talousrikostutkijat.

Lakimuutos oli vireillä jo edellisessä hallituksessa, mutta hyytyi, kun valtiovarainministeriksi tuli Antti Rinne (sd.). Avoimuutta ja luottamusta ohjelmassaan liputtava Juha Sipilän (kesk.) hallitus kaivoi sen esiin yllättävän nopeasti. Jopa niin nopeasti, ettei perussuomalaisille ehditty kertoa ollenkaan. Luottamusta koetellaan hallituksen sisälläkin.

Lieventävinä lisäosina muutokseen on esitetty muun muassa yhtiöiden velvoittamista määräajoin julkistamaan omistajansa tai pankkien kautta toteutettavaa kyselymahdollisuutta. Ne eivät vastaa nykyistä selkeää ja toimivaa mallia.

Markku Espo