Malttia pakolaiskeskusteluun

28.8.2015 4:00 | Päivitetty: 28.8.2015 8:50

Eurooppaa koetteleva historiallinen pakolaisuuden aalto on yltänyt Suomeen. Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukset ovat ääriään myöten täynnä. Uusien perustamismahdollisuuksia selvitetään, myös Kaakkois-Suomen kaupungeissa.

Turvapaikanhakijoita on tänä vuonna tullut jo yli 6 000. Maahanmuuttovirasto ehtii käsitellä vuodessa alle 5 000 turvapaikkahakemusta — toki senkin resursseja lisätään.

Suomi on läntinen sivistysmaa, jossa pidetään tärkeänä niiden kansainvälisten sopimusten noudattamista, joihin on sitouduttu. Yksi osa tätä suhtautumista on turvapaikanhakijoiden ihmisoikeuksien kunnioittaminen käsittelemällä heidän asiansa riittävällä perusteellisuudella. Käsittelyn ajaksi hakijat on majoitettava kohtuullisesti.

Uusien pakolaiskeskusten paikkojen etsintä on herättänyt vastarintaa — jossakin hillittyä, jossakin hyvin kuumaa. Keskustelupalstoilla kuohuu, mielenosoituksia järjestetään. Politiikassa vaikuttavat maahanmuuttovastaiset ryhmät käyttävät myös tilannetta hyväkseen ja ruokkivat ilmapiiriä väärillä ja vääristellyillä tiedoilla.

Nopean muutoksen herättämä kansalaiskeskustelu on ymmärrettävää. Suomessa on jo pitkät kokemukset pakolaisten vastaanottamisesta, mutta Euroopassa meneillään olevan kansainvaelluksen mittakaava on nykypolville ennenkokematon. Suhtautumisen vaikeutta lisää se, että talouden ahdinko uhkaa omia etuja ja palveluja.

Nyt korostuu maltin ja avoimuuden tarve. Kansanryhmien, kulttuurien, uskontojen ja tapojen yhteensovittamisen — tilapäisen tai pysyvän — vaikeutta ei pitäisi liioitella eikä vähätellä. Vastuullisten poliitikkojen ja kansalaispiirien pitää suodattaa asia kuohunnasta ja tehdä humanitaarisesti oikeita ratkaisuja.

Markku Espomarkku.espo@esaimaa.fi