Pakotekamppailu kolhii Suomea

1.8.2015 4:00

Idän ja lännen valtiollisten ja sotilasmahtien ottaessa mittaa toisistaan Suomi on usein joutunut olemaan osapuolena tai iskujen vastaanottajana ilman, että on voinut vaikuttaa asiaan haluamassaan määrin. Niin kävi jälleen, kun Yhdysvallat lisäsi henkilöitä Venäjän-vastaisten pakotteidensa listalle.

Toimenpide kosketti Kaakkois-Suomeakin läheltä, kun joukossa on lappeenrantalainen liikemies Kai Paananen. Hän on pitkän idänkauppauransa aikana verkostoitunut Kremlin lähipiiriin saakka.

Se, että Paananen ihmetteli sanktionsa perusteluja, kuuluu asiaan. Se, että Suomen hallitus joutuu kyselemään samaa USA:lta, on vakavampi seikka. Tieto uusista pakotteista saatiin ennakkoon, mutta ilmoitusasiana. Se on muistutus pienen rajamaan pelinappulan koosta isojen pelissä.

Vastavuoroisessa pakotenokittelussa Suomen talous on kärsinyt merkittäviä vahinkoja, kun muun muassa elintarvikkeiden vienti Venäjälle on hyytynyt. Turvallisuudesta maksettava hinta valuu joiltakin osin kansalaistasolle saakka.

Nyt odotetaan Venäjän vastausta USA:n päätökselle. Siinäkin voi olla Suomea koskettava osa; muistissa on aiempi uhkaus puukaupan rajoittamisesta.

Myös Fennovoiman ydinvoimalahankkeen yllä pakotteiden varjo kasvaa. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola varoitti, että seuraavalle listalle voisi ilmaantua sen kanssa tekemisissä olevia venäläisnimiä. Hallituksella on yhä kriittisempi tehtävä, kun se lähiaikoina arvioi Fennovoiman kotimaisen omistuksen riittävyyttä.

Kaikkiaan pakotekierteen jatkuminen on osoitus siitä, että Krimiltä ja Ukrainasta alkuun leimahtanut kriisi on edelleen huolestuttavassa syvenemisen tilassa.

Markku Espomarkku.espo@esaimaa.fi