Kreikan äänestys kärjisti kriisin

7.7.2015 4:00

Kreikan kansanäänestyksen tulos oli odotettua selvästi suurempi voitto Syriza-puolueen ja maan hallituksen velkakriisilinjalle.

Eri asia on, mitä hallitus sillä voitolla saa. Ei ainakaan vahvempaa asemaa neuvotteluihin velkojien kanssa, vaikka pääministeri Alexis Tsipras niin hehkutti.

Kreikkalaiset äänestivät omasta puolestaan. Jos muissa euromaissa olisi äänestetty samasta asiasta, tulos olisi ollut tasan päinvastainen. Kun tilanne nyt on ajettu yhä tiukemmin umpikujaan, mahdollisuuksia taipua Kreikan hallituksen vaatimuksiin on entistä vähemmän.

Vaikka taipumattomuus on sikäli turhaa, että Kreikka ei koskaan kykene maksamaan velkojaan, on varottava muille velkamaille, nykyisille ja tuleville, annettavaa esimerkkiä. Rahan rinnalla painava seikka on se, kuinka moraaliton talouspolitiikka hyväksytään.

Velkakriisin neuvottelujen painopiste siirtyy nyt vääjäämättä siihen, miten Kreikka irtautuisi eurojärjestelmästä ja voisi etsiä uutta alkua mahdollisimman lyhyen kaaoksen jälkeen ja vähimmin vaurioin.

Euroalueen vakaudelle Kreikan irtautuminen on jo pitkään todettu kohtuullisen vaarattomaksi. Dramaattinen, ennen kokematon ratkaisu saattaisi jopa parantaa euron kolhiintunutta uskottavuutta.

Toinen ratkaisua vaativa kysymys on Kreikan akuutti rahapula. Jos palkat ja eläkkeet uhkaavat jäädä maksamatta, hätärahoitusta on järjestettävä. Velkakriisin ei voi antaa muuttua syvemmäksi yhteiskunnalliseksi ja sosiaaliseksi kriisiksi.

Markku Espomarkku.espo@esaimaa.fi