Tiukka ohjelma, isoja riskejä

28.5.2015 4:00

Tulevan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) prosessi eteni kaavion mukaan loppuun saakka. Eilen julkistetusta hallitusohjelmasta välittyy kuva täsmällisesti muotoilluista ja aikataulutetuista toimista maan talouden kuntoon laittamiseksi.

Aikatauluissa on kuitenkin poliittista realismia; velkaantumisen taittamisen takaraja on kauempana kuin edellisellä hallituksella. Toisaalta luottamusta ongelmien ratkaisuun luodaan nopeasti toteutettavilla säästöillä ja leikkauksilla.

Säästöt ovat kovia. Oppositio kritisoi jo niiden kaatuvan pienituloisimpien niskaan. Lista on kuitenkin lavea, subjektiivisesta päivähoidosta tuulivoiman tukeen, joten kipeää tekee kaikkiin kansanosiin.

Hallitusohjelmassa on myös suuria epävarmuustekijöitä. Ensimmäinen on yhteiskuntasopimuksen viritys uudelleen loppukesällä laukeavaksi. Palkansaajajärjestöjen torjunta oli ensimmäisellä yrityksellä hyvin tyly. Jos 1,5 miljardin täky ei nyt tuota parempaa tulosta, koko hallituskaudelle syntyy kireämpi ilmapiiri.

Sote-uudistuksen maakuntamalli on muotoiltu niin, että hankkeen eteneminen ei välttämättä sujuvoidu siitä mitä on koettu. Itsehallintoalueiden itsehallinnollisuus on invalidi ilman omaa rahoitusvaltaa. Totuus saattaakin piillä soteen lyhyesti, lähes häveliäästi koplatussa maininnassa: tehdään päätös aluehallinnon uudistamisesta.

Jos sote vie kunnilta valtaa muodossa kuin muodossa, niiden tehtävien karsinnassa tuleva hallitus onnistuu edeltäjäänsä paremmin. Sielläkin on luvassa kylmiä leikkauksia, kuten mahdollisuus siirtää kulttuuritoimi vapaaehtoispohjalle.

Markku Espomarkku.espo@esaimaa.fi