Vasemmisto pohjamudissa

22.4.2015 4:00

Vasemmistopuolueiden kannatus putosi eduskuntavaaleissa pohjamutiin.

SDP ja vasemmistoliitto menettivät vuoden 2011 vaaleihin verrattuna yhteensä 100 000 ääntä ja 10 kansanedustajaa. 20 vuoden takaisista vaaleista pudotus oli jo 400 000 ääntä ja nelisenkymmentä edustajanpaikkaa.

Reaktiot puolueissa ovat olleet sellaista kuin näissä tilanteissa yleensä: lamaantumista, harmittelua, hallitukseen menon vastustamista sekä johdon vaihtamisen uumoilua.

Alho on kuitenkin nyt niin syvä, ettei pinnallinen surutyö ja kosmeettiset korjaukset taida riittää. Kyse ei ole vain epäonnistumisesta päivänpolitiikassa tai vaalikauden strategiassa. Vasemmistoa koettelee aatteellinen ja toiminnan perusteiden kriisi.

Työväenpuolueet ovat jo aikaa sitten saavuttaneet suurimmaksi osaksi kaiken, mitä varten ne aikanaan perustettiin. Viime vuosikymmenillä ne ovat lukkiutuneet palkansaajien saavutettujen etujen sekä julkisten palvelujen puolustamiseen perinteisellä tyylillä, jota ei ole osattu muuttaa läheskään siinä tahdissa kuin esimerkiksi talouden rakenteet ympäröivässä yhteiskunnassa ovat muuttuneet.

Vaalituloksen on arvioitu siirtäneen painopistettä Suomen politiikassa oikealle. Vasemmalle syntyy siis tilaa. Työttömyys on laajaa ja pitkäaikaista. Palvelujen ja etujen leikkaukset koettelevat pien- ja keskituloisia. Eriarvoisuus kasvaa.

Puolustettavia vähäväkisiä riittäisi yhä, mutta vasemmistopuolueiden pitäisi pystyä katkomaan paljon vanhoja kahleitaan — siirtyä henkisesti teollisuustyön ajasta digitaaliaikaan — saadakseen heihin kosketuksen, ja pohjaa uudelle kannatukselle.

Markku Espomarkku.espo@esaimaa.fi