PÄÄKIRJOITUS

Vapaavuoren lähtö takaisku kokoomukselle

31.1.2015 4:00

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuorelle (kok.) sovitellaan Euroopan investointipankin varajohtajan virkaa. Syyskuussa avautuva tehtävä kuuluu vuorotteluperiaatteen mukaan Suomelle ja sen täyttämisestä päättää valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) vielä ennen eduskuntavaaleja.

Tieto Vapaavuoren siirtymisestä ulkomaille kytkettiin edellispäivänä julkistettuihin puoluekannatusmittauksen tuloksiin, joissa kokoomuksen kannatus oli romahtanut kolmanneksi. Ministeri itse vakuutti — tietenkin — ettei hänen lähtönsä liity mitenkään kokoomuksen tilanteeseen.

Vapaavuori on toiminut ministerinä kahdessa hallituksessa yhteensä kohta kahdeksan vuotta. On luontevaa, että sellaisen urakan jälkeen katselee jo muita töitä. Elinkeinoministerin posti on vielä mitä sopivin tausta EIP:n varajohtajalle. Toisaalta asian voi kokoomuksen näkymiin liittyen tulkita myös niin, että Vapaavuorikin ennakoi puolueen jäävän oppositioon, eikä näin ollen ministerinsalkkua olisi enää tiedossa.

Kokoomukselle Vapaanvuoren vetäytyminen päivänpolitiikasta on ilman muuta takaisku. Viime eduskuntavaaleissa hän sai yli 11 000 ääntä, ja yhtä valovoimaisen ehdokkaan löytäminen on vaikeaa näin lähellä vaaleja. Myös ministeripostinsa hoitamisesta hän on saanut kiitosta. Ainoan tappionsa Vapaavuori koki viime kesänä, kun puolueen puheenjohtajavaalissa hävisi Alexander Stubbille. Tosin sitä vaalitulosta harmittelee nyt ehkä enemmän kokoomusväki kuin Vapaavuori itse.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@esaimaa.fi