Poliisimarssi oli paikallaan

22.11.2014 4:00
Harri Manskinen

Poliisit marssivat omassa mielenosoituksessaan keskiviikkona Helsingissä. Taustalla on huoli budjettileikkauksista ja poliisin mahdollisuuksista hoitaa töitään kunnolla.

Marssi oli poikkeuksellinen hätähuuto, sillä poliisien mielenosoitukset ovat harvinaisia. Mukana mielenosoituksessa ollut Kaakkois-Suomen poliisin Kalle Saarela kertoi Etelä-Saimaan haastattelussa, että poliisi ei kykene nykyresursseilla tutkimaan kaikkia rikoksia.

Herättelevä on myös Saarelan havainto siitä, että kansalaiset eivät enää tee rikosilmoituksia, koska kokevat sen hyödyttömäksi. Se kertoo siitä, että kansalaisten usko poliisiviranomaisten toimintaan rapistuu. Sillä on omat vakavat seurauksensa.

Poliisien resurssit ovat tiukilla myös Kaakkois-Suomessa. Täällä poliisityötä kuormittavia erityispiirteitä ovat vilkas liikenne kansainvälisillä rajanylityspaikoilla, rajan ylittävä rikollisuus ja Joutsenon vastaanottokeskus. Etelä-Karjalassa ja monissa muissa maakunnissa etäisyydet tuovat myös turvallisuusriskejä. Lappeenrannasta on pitkä matka vaikkapa Rautjärvelle tai Parikkalaan.

Poliisien marssin pitäisi herätellä suomalaisia muutenkin. Olemme ajaneet oman taloutemme tilanteeseen, jossa monia hyvinvointiyhteiskunnan tukipilareita nakerretaan palasiksi. Globaalin talouden vaikutukset Suomeen ovat kiistattomat, mutta Suomen päättäjät ovat jäätyneet paikalleen odottamaan painajaisen päättymistä.