Sukellusveneestä tulikin mysteeri

25.10.2014 4:00

Sukellusvenejahdiksi ristitty Ruotsin armeijan massiivinen operaatio Itämerellä päättyi perjantaina. Viikon ajan Ruotsi etsi saaristostaan todisteita vieraan maan vedenalaiseksi toiminnaksi kutsumalleen mysteerille. Jahdin päättyminen jätti luun käteen.

Ruotsin puolustusvoimat kertoi perjantaina tiedostustilaisuudessa, että tuntematon alus on jättänyt alueen. Armeijan mukaan kyseessä ei voinut olla suuri sukellusvene. ”Se voi olla pienempi alus tai se voi olla jotain muuta”, kontra-amiraali ja operaation varajohtaja Anders Grenstad sanoi.

Ruotsin saariston tapahtumat uhkaavat jäädä selvittämättä. Jo nyt Ruotsissa epäillään puolustusvoimien hakeneen ison mediahuomion saaneella operaatiolla lisärahaa, jota se on saamassakin. Se on yhtä hyvä arvaus kuin epäily venäläisen sukellusveneen seikkailuista väärillä vesillä.

Valtiotieteiden tohtori Pekka Visuri laittoi Ylen keskusteluohjelmassa torstaina jäitä hattuun. Visurin mielestä naapurimaiden pitää tiedostaa, että Venäjän puolustusstrategiassa Itämeren painoarvo ei ole kovin suuri.

Venäjä on syyllistynyt ilmatilaloukkauksiin Suomessa ja Ruotsissa. Ne ovat faktoja, jotka kertovat Venäjän suurvaltapullistelusta. Merimysteeristä ei voi syyttää ketään niin kauan, kun näyttöjä ei ole. Olkoonkin, että Ruotsin aluevesillä on aiemminkin risteillyt suurvaltojen sukellusveneitä.

Pekka Lakka pekka.lakka@esaimaa.fi