PÄÄKIRJOITUS

Luottamus murenee

20.10.2014 4:00

Usko Alexander Stubbin (kok.) johtamaan hallituksen kykyyn hoitaa asioita on syksyn edetessä vähentynyt. TNS Gallupin puoluebarometrissä vain joka viides kansalainen arvioi hallituksen onnistuneen tehtävissään. Arvosana on alin sitten Esko Ahon (kesk.) hallituksen. Tyytymättömyys ei ole yllätys. Talous voi huonosti, työttömyys kasvaa ja isot päätökset antavat odotuttaa itseään.

Myös eliitin puolella takkuaa. Puoluebarometrin kanssa samaan aikaan elinkeinoelämän ja politiikan vaikuttajien parissa tehty kyselytutkimus Suomen poliittisen riskin kasvamisesta (Hill and Knowlton) viestii samanlaisesta epäluottamuksesta. Sen perusteella edes elinkeinoelämän edustajat eivät näytä luottavan kokoomusjohtoisen hallituksen toimintaan.

Kyselyssä talouselämän vaikuttajista yli 40 prosenttia ilmoittaa pitävänsä lainsäädännön kehitystä jokseenkin tai täysin ennakoimattomana. Vain noin joka kuudes elinkeinoelämän edustajista katsoi, että poliittinen ja lainsäädännöllinen ympäristö tukee Suomen kilpailukykyä investointien näkökulmasta. Arviot ovat myrkkyä toiveille saada maahan lisää työllisyyttä ja kasvua.

Stubbin kabinetin toimikausi on lyhyt, mutta se aika pitäisi käyttää muuhun kuin keskinäiseen riitelyyn. Hallitukselta vaaditaan nyt johtajuutta eli päätöksiä, niissä pysymistä ja voimaa viemään suunnitellut uudistukset maaliin. Se olisi parasta vaalityötä.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@esaimaa.fi