PÄÄKIRJOITUS

Melukin on suhteellista

1.10.2014 4:00

Tuulivoiman lisärakentamisella ei juuri nyt mene Suomessa kovin hyvin. Monet näyttävästi aloitetut rakennushankkeet ovat kaatuneet suunnitellun voimalan ympäristön vastustukseen. Puheet vihreästä energiantuotannosta ja päästöttömyydestä eivät ole vakuuttaneet silloin, kun torneja on alettu piirrellä omille nurkille.

Kansalaisvastustuksen kasvaessa on ihmetelty, miksi tiheästi asuttuihin Saksaan tai Tanskaan on voitu rakentaa valtavia tuulivoimapuistoja, mutta Suomessa niille ei tahdo löytyä tilaa. Kielteistä kantaa on perusteltu useimmiten meluhaitoilla, mutta ilmeisesti asia ei ole niin yksioikoinen.

Työterveyslaitoksen melun häiritsevyydestä kansainvälisten tutkimusten perusteella laatiman raportin (HS 30.9.) mukaan melun aistimus onkin kovin suhteellista. Tuulivoimala meluaa enemmän, jos sen näkee, mutta vähemmän, jos se tuottaa itselle rahaa. Myös kielteinen asenne tuulivoimalaan nähden saa melun kuulumaan kovemmalta.

Raportissa ei ole mukana suomalaisia tutkimuksia, mutta tulokset lienevät päteviä meilläkin. Tuulivoiman vastustajiin niillä tuskin isoa vaikutusta, mutta kannattajat voivat ottaa niistä opikseen. Myllyhankkeita edistetään parhaiten, ei vetoamalla ympäristöarvoihin tai päästötavoitteisiin vaan tarjoamalla selvää rahaa. Se vähentäisi melua kansalaiskokouksissakin.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@esaimaa.fi