Eriarvoisuuden kasvu on uhka

2.9.2014 4:00
Markku Espomarkku.espo@esaimaa.fi

Eduskunnalla on tänään alkavalla syysistuntokaudella edessään poikkeuksellisen painavia asioita.

Avauksessa on suorastaan kriisitunnelmaa, kun pääministeri antaa ilmoituksen Ukrainan tilanteesta. Tässä kuussa eduskunnan on määrä saada esitykset ydinvoimaluvista; myöhemmin syksyllä sote-lait ja kuntalain muutos.

Oman paineensa valtiopäivien ilmapiiriin luovat keväällä tulossa olevat vaalit. Ne lisäävät herkkyyttä keskusteluun, aloitteisiin ja kiistelyyn. Koko oppositio onkin jo valmiina haastamaan hallituksen välikysymyksillä.

Perussuomalaisten kysymykseltä poliisin resursseista tosin meni terää, kun viimeisin määrärahaleikkaus peruttiin budjettiriihessä.

Keskusta ja vasemmistoliitto muodostavat harvinaisen yhteenliittymän ja ahdistavat hallitusta eriarvoisuuden kasvusta ja pienituloisten toimeentulon heikkenemisestä. Kysymys on yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta ajankohtainen, tärkeä ja pitkävaikutteinen.

Piilotyöttömyys huomioon ottaen Suomessa on 450 000 ihmistä vailla työtä. Viime aikojen uutiset kertovat työttömyyden jatkuvasta kasvusta. Yritykset sanovat irti, eivät lomauta.

Työ on paitsi hyvinvoinnin, myös tasa-arvon perustekijä. Jäljellä olevalla vaalikaudella ei enää paljon ennätetä, mutta seuraavan eduskunnan ja hallituksen suurimpia tehtäviä on löytää vastaus tähän kysymykseen. Vaihtoehdot ovat jatkuva luisu kohti eriarvoisuuden kasvua tai hyvinvointiyhteiskunnan säilyttäminen — ei entisellään, mutta jonkinlaisena.