Putin runtelee rauhantoiveita

29.8.2014 4:00
Markku Espomarkku.espo@esaimaa.fi

Ukrainan ja Venäjän presidenttien tiistaina Minskissä käymistä neuvotteluista ei odotettu eikä saatu ratkaisua Ukrainan kriisiin. Jonkinlainen toivo rauhaan tähtäävän prosessin etenemisestä jäi kuitenkin elämään.

Nyt, muutamaa päivää myöhemmin, toivoon näyttää olevan vähemmän aihetta. Venäjän joukkojen operoinnista Itä-Ukrainassa saadaan yhä uusia vahvistuksia. Ukrainan presidentti Petro Porošenko kutsuu koolle hätäkokouksia.

Vaikka Venäjän presidentti Vladimir Putin ei Minskissä sitoutunutkaan juuri mihinkään, hän osoittaa jälleen samaa arvaamattomuutta kuin pitkin kriisin kehitystä. Pakotteiden tehosta on saatu tietoja, samoin siitä, ettei Venäjän kansa tue sotatoimia. Siitä huolimatta Putin kiristää tilannetta aivan uudelle tasolle.

Suomikin on kovemman neulanpistopolitiikan kohteena. Hyväntahtoisinkaan naapuruussuhteiden kannattaja ei enää voi uskoa toistuvia ilmatilan loukkauksia vahingoiksi.

Ratkaisua kriisiin on etsitty kulisseissa, kuten uutinen Boistön neuvotteluista kertoi. Minskin jälkeen diplomaattiset kosketukset ovat varmasti entistä runsaammat. Se, että Vladimir Putin näkee tarpeelliseksi samaan aikaan koventaa otteita toisaalla, ei oikeastaan ole yllätys.

Separatistit olivat jo jäämässä alakynteen Itä-Ukrainassa. Venäjän oli lisättävä osallistumistaan, jotta se saa tukevamman aseman tuleviin neuvotteluihin. Jos tämä selitys osuu oikeaan, heiveröinen toivo on edelleen olemassa.