Venäjän on jo tultava vastaan

31.7.2014 4:00
Harri Manskinen

EU ilmoitti alkuviikosta aiempaa kovemmista Venäjää vastaan kohdistetuista pakotteista. Pakotelinja koventui Itä-Ukrainan separatistien ammuttua malesialaisen matkustajakoneen alas. Venäjän välinpitämättömyys koneen alasampumisen jälkeen niin uhreja kohtaan kuin tapauksen selvittelyssä vain lisäsi painetta pakotteiden kiristämiselle.

Suomessa pakotteilla näyttää olevan yleinen hyväksyntä suurimpien poliittisten puolueiden kesken. Se on hyvä, sillä Venäjä on toistuvasti viitannut kintaalla kansainväliselle oikeudelle.

EU eikä Suomi yhtenä jäsenvaltioista voi katsoa sellaista sivusta. On tärkeää, että Suomi sitoutuu eurooppalaisten arvojen ja maanosan turvallisuuden puolustamiseen samassa rintamassa muiden kanssa.

Nyt on Venäjän vuoro ottaa aidosti vastuuta Ukrainan tilanteen selvittämisessä. Ensimmäiseksi sotatoimet on saatava loppumaan, ja juuri Venäjän on käytettävä vaikutusvaltaansa separatisteihin. Se olisi merkittävä askel pakotteiden purkamiseksi. Jos mitään ei edelleenkään tapahdu, edessä on seuraava pakotekierros.

Kaakkois-Suomessa pakotteiden asettamista on seurattu pitkälti talouden näkökulmasta. Toistaiseksi vaikutukset ovat onneksi olleet vähäisiä. Nyt on syytä pitää pää kylmänä eikä sortua ylireagointeihin, sillä todellisia vaikutuksia on tässä vaiheessa vaikea arvioida. Jos kriisi pitkittyy ja pakotekierre jatkuu, kielteiset vaikutukset ulottuvat Kaakkois-Suomea laajemmille alueille.