Suo, kuokka ja Jussi

23.7.2014 4:00
Timo Laitakari

Suomalaiset perusarvot muuttuvat hitaasti. Elinkeinoelämän valtuuskunnan arvotutkimuksessa työ on yhä keskeinen suomalaisuutta määrittävä tekijä. Eniten työtä arvostavat yli 55-vuotiaat, mutta nuoremmatkin ovat hyvin työkeskeisiä.

Tämän pitäisi olla hyvä uutinen muun muassa niille, jotka ovat huolissaan kestävyysvajeesta. Sen torjunnassahan yksi keskeinen keino on juuri työurien pidentäminen. Asennetasolla tälle ei pitäisi olla Suomessa suurta vastustusta.

Kyynikko voi muistuttaa, että tutkimuksessa kyse on arvoista eikä todellisuudesta. Erilaisissa työntekoa vertailevissa tutkimuksissa suomalaisten työaika ei eurooppalaisittainkaan ole erityisen korkea.

Suomalaisten tulevaa hyvinvointia pohtiessa arvotutkimus herättää myös kysymyksiä. Tietotekniikan mullistamassa maailmassa työnteon käsite on nimittäin muuttunut. Vaikka Jussi painaisi suolla niska limassa pitkän päivän, näppärä kone voittaisi hänet sata—nolla. Uudessa maailmassa tuottavuus on tärkeämpi kuin päivän pituus tai hien määrä. Konepaja-aikaan tottuneen voi olla vaikea käsittää, että bittimuodossa liikkuvat kännykkäpelit voivat olla paperikoneita tärkeämpi vientituote.

Evan asennetutkimuksessa itsetunto, riskinottokyky ja suvaitsevaisuus olivat suomalaisia vähiten kuvaavien ominaisuuksien joukossa. Tästä pitäisi olla huolissaan.