Onnettomuuden jälkeen pitää antaa suruaikaa

23.4.2014 4:00

Jämijärven sunnuntaisesta lento-onnettomuudesta kirjoitetaan metrikaupalla raportteja. Suomalainen onnettomuustukinta on maailmanluokkaa. Hyvä niin, tutkimustulokset kertovat tosiasioista. Suurten onnettomuuksien ympärillä riittää aina huhuja ja epämääräisiä tietoja.

Onnettomuuden tutkiminen on myös ennaltaehkäisyä. Jämijärven tapauksessa saattaa lopputuloksena kuitenkin olla varsin laiha opetus. Onnettomuuden syyksi arvellaan teknistä vikaa, jollainen voi tulla myös uuteen lentokoneeseen.

Kun kone putosi, ja onnettomuuden laajuus selvisi, alkoivat viranomaiset toimia rutiininomaisesti. Kriisiapua järjestyi, tutkinta käynnistyi ja tiedottaminen alkoi. Suomalaiset viranomaiset taitavat kriisitoiminnan aakkoset.

Vaikka kahdeksan ihmisen hengen vaatinut onnettomuus on suuri uutinen, on se ennen kaikkea järkyttävä tragedia. Onnettomuudessa menehtyneiden läheisiä Jämijärvi muistuttaa aina kipeästi suuresta menestyksestä. Onnettomuus jättää syvät jäljet myös turmakoneesta selvinneiden elämään. Onnettomuuskoneen lentäjän osa on armoton. Vaikka tutkinta osoittaisi lentäjän toimineen virheettömästi, jää mielen päälle inhimillisesti kestämätön kuorma.

Tiedotusvälineille erilaiset tragediat ovat oppimisen paikkoja. Pitää raportoida asiat, mutta pitää myös kunnioittaa ihmisten surua. Turmakoneen lentäjän soisi toipuvan kaukana kameroista.

Pekka Lakka pekka.lakka@esaimaa.fi