Lapsiköyhyys on aikapommi

16.4.2014 4:00
Markku Espomarkku.espo@esaimaa.fi

Pelastakaa Lapset -järjestön julkistama raportti lapsiköyhyydestä avaa synkän näkökulman vauraana pidettyyn Eurooppaan. 27 miljoonaa lasta elää elämää, jossa on puutteita perusasioissa: asumisessa, ruoassa, vaatetuksessa.

Viiden viime vuoden taantuma on lisännyt Euroopassa köyhien lapsien määrää miljoonalla. Suomi erottuu kuitenkin taas hyvinvoinnin kärkimaana. Onnistuneella tulonsiirtopolitiikalla lapsiköyhyyden riski on pystytty yhä hallitsemaan.

Raportti osuukin suomalaisittain otolliseen ajankohtaan. Millaiseen muutokseen ovat johtamassa leikkaukset, joita suunnitellaan lapsiperheiden etuuksiin? Kun rahat niukkenevat, niiden oikea kohdentaminen on entistä tärkeämpää. Olisiko sittenkin oikeudenmukaisempaa laittaa lapsilisät verolle, ja toisaalta lisätä tukea köyhimmille lapsiperheille?

Vauraissa maissa lapsiköyhyys on eriarvoisuuden kasvua ja syrjäytymisen uhkaa, joka on torjuttavissa. Bulgariassa ja Romaniassa köyhyydessä elää yli puolet lapsista. Silloin kyseessä on yhteiskunnallinen aikapommi, joka luo epävarmuutta pitkälle tulevaisuuteen.

Tulonsiirroista ja koulutuksesta huolehtimisen lisäksi raportin tekijät suosittavat lapsiin investoimista finanssipolitiikan periaatteeksi. Se on ajankohtainen muotoilu aikana, jolloin investointeja kaivataan kipeästi. Ikävä vain, että investoreille kohde taitaa olla perin vieras, ja tuottojen aikataulu aivan liian pitkä.