Keskusta kaipaa sairasta Sipilää

9.3.2014 4:00

Ylen tuore puolueiden kannatusmittaus kertoo ainakin kahdesta asiasta. Hallituspuolueiden suosion vajoaminen näyttää olevan takana. Toisaalta oppositiopuolueiden kannatuksen kasvu tuntuu taittuneen.

Keskustan kannatus näytti marraskuun mielipidemittauksen mukaan yli 24 prosentin lukemaa. Ylen perjantaina julkaisema gallup kertoo kannatuksen laskeneen puolessa vuodessa 1,3 prosenttiyksikön verran. Vaikka keskustan kannatuksen lasku on edelleen tutkimuksen virhemarginaalissa, voi tuloksesta vetää johtopäätöksen suunnasta – jatkuva kasvu on takana.

Selitys keskustan kannatuksessa tapahtuneeseen käänteeseen on selkeä. Puheenjohtaja Juha Sipilän sairastelu näkyy kannatustrendissä. Keskustan nousu laskettiin aikanaan Sipilän ansioksi, ja nyt tuo selitys tuntuu entistä uskottavammalta.

Hallituspuolueista kannatustaan kasvattivat kokoomus, vasemmistoliitto, vihreät ja RKP. Demareita ilmoitti äänestävänsä 15,5 prosenttia tutkimukseen vastanneista. Kannatuslukema on sama kuin edellisessä mittauksessa. Puheenjohtajakilpailu ei näytä antavan minkäänlaista nostetta SDP:lle.

Politiikan toimittajat arvioivat perjantaina Ylen aamu-tv:ssä, että hallitus kaatuu kesällä ydinvoimapäätökseen. Jos vihreät ja vasemmistoliitto lähtevät hallituksesta, kirjoitetaan hallituksen taipaleesta entistä synkempi luku historiakirjoihin. Ja tämähän varmasti sopisi oppositiolle.

Pekka Lakka pekka.lakka@esaimaa.fi