Huhtiniemi-huhut ylittävät jo kuntarajat (5.6.2007)

5.6.2007 4:00 | Päivitetty: 28.12.2007 13:46
Kuva: ES-ARKISTO/JOHANNA KANNASMAA
Vesiperän ovat Huhtiniemi-tutkijat vetäneet toistaiseksi. Kuvassa arkeologi Mika Lavento vesilaitoksen kaivauksen äärellä.
Vesiperän ovat Huhtiniemi-tutkijat vetäneet toistaiseksi. Kuvassa arkeologi Mika Lavento vesilaitoksen kaivauksen äärellä.

PEKKA LAKKA 

TUORE TUNNUSTUS laajentaa Huhtiniemi-huhuja jo Lappeenrannan kuntarajojen ulkopuolelle. Turkulainen sotaveteraani Lauri Lindqvist kertoo haudanneensa nelisenkymmentä suomalaissotilasta Taipalsaarelle vuonna 1944. Lindqvist kertoi tarinansa Seura-lehdelle ja Turun Sanomille sekä Etelä-Saimaalle.

Lindqvist on ensimmäinen Huhtiniemi-mysteeriin liittyvä syväkurkku, joka tulee julkisuuteen omalla nimellään. Kun tarinan kertojalla on nimi, kiinnostui Helsingin yliopiston Huhtiniemi tutkija Mika Laventokin tiedoista välittömästi. Lavento piti Lindqvistin kertomusta (ES 4.6.) ehdottomasti selvittämisen arvoisena.

On kiinnostava nähdä, milloin tutkijat etenevät Taipalsaaren suuntaan. Vai etenevätkö? Toistaiseksi Huhtiniemi-tutkimuksissa on vain kaivettu hiekkaa oletettujen hautojen kohdalla. Viime syksynä Huhtiniemestä löytyneet yhdeksän vainajaa olivat peräisin 1800-luvulta. Tutkijoiden motiivina on ollut löytää vihjeiden perusteella teloitettuja vainajia jatkosodan ajalta.

Ensimmäiset kaivaukset tehtiin Huhtiniemessä vesilaitoksen alueelta. Sittemmin on kaivettu myös Mattilassa, Kuutostien eteläpuolella. Nämä olivat niin sanottuja varmoja paikkoja. Huhtiniemen mysteeri on kevään aikana vesittynyt. Kuinka moni enää jaksaa uskoa teloitettujen löytymiseen?

Huhtiniemen tutkijat ilmoittivat maanantaina, että kaivaukset jatkuvat syksyllä. Silloin kohteena on leirintäalueen maasto. Kun leirintäalueella on kaivettu, on varsinainen Huhtiniemen alue käyty läpi.

Huhtiniemen mysteeri on osoitus myös siitä, että tarinat lähtevät elämään. Viimeisen parin vuoden aikana mysteerin ympärillä on vellonut monenlaisia huhuja. Lindqvist on ensimmäinen varsinainen paikalla ollut ihminen, joka kertoo asioista omalla nimellään. Toivottavasti veteraani jaksaa muistaa yli kuuden vuosikymmenen takaa tarkasti paikan, johon hän oli ruumiita hautaamassa.

Jossain vaiheessa Huhtiniemi-tutkijoiden on tarjottava huhuille eioota. Helppoa se on silloin, kun huhu tai vihje tulee nimettömästä lähteestä ja se on muutenkin epämääräinen. Kaikkien vihjeiden perässä ei voi kuokkaa heiluttaa.