Kolumni: Ennakkoluulot saavat pelkäämään

16.8.2017 13:15

Luin kolme vuotta sitten häkeltyneenä uutisia Välimeren yli Eurooppaan pyrkivistä ihmisistä. 60 miljoonaa ihmistä oli joutunut jättämään kotinsa. Välimeren yli pyrki ihmisiä erityisesti Lähi-idän ja Afrikan kriisimaista, kuten Somaliasta, Sudanista ja Syyriasta. Kun heitä alkoi saapua Suomeen, minä aloin pelätä pahinta.

Otsikoihin päätyvät aina vain kamalimmat uutiset.

Ajatuksissani pyöri erilaisia kauhuskenaarioita. Minua ahdisti voinko enää kulkea kaduilla rauhassa ja koskemattomana. Olin varma, että minut raiskataan tai kivitetään väärin pukeutumisen takia. Minua pelotti lisääntyykö yleinen levottomuus Suomessa ja puhkeaako tännekin sota.

Nyt kun lenkkireittini varrella ollut vastaanottokeskus on tyhjentynyt. Tunnen itseni vähän hölmöksi. Kauhuskenaarioni eivät toteutuneet. Pelkoni johtuivat pääosin sinnikkäistä ennakkoluuloista. Lehdistä ei Suomessa lueta syyrialaisten tavallisesta arjesta, vaan otsikoihin päätyvät aina vain kamalimmat uutiset. Kamalat uutiset muokkaavat käsitystä kokonaisesta ihmisryhmästä, sitten on helppo alkaa yleistämään.

Olen kahden vuoden aikana yrittänyt opetella kohtaamaan ihmisen ihmisenä oli kyseessä sitten maahanmuutonvastustaja, -kannattaja tai maahanmuuttaja. Vaikka osa Suomeenkin tulleista pakolaisista voi olla pahoja ihmisiä, se ei tarkoita, että he kaikki ovat. Jos joku vastustaa maahanmuuttoa, se ei automaattisesti tee hänestä rasistia.

Vaikka en lenkkireittini varrella sijainneen vastaanottokeskuksen asukkaisiin tutustunut, he saivat minut useammin hyvälle tuulelle kuin pelokkaaksi. Lähes joka kerta, kun lenkkeilin vastaanottokeskuksen ohi, keskuksessa asuvat lapset ja välillä aikuisetkin olivat tien vieressä kannustamassa. Se tuntui hyvältä ja tsemppasi jatkamaan niin lenkkiä kuin itsetutkiskelua ennakkoluulojeni kanssa.

Kirjoittaja on Kaakon Viestinnän toimittaja.

Elina Iiskola