Kolumni: Lapsettomuus on hyvä vaihtoehto

19.7.2017 13:15
Kuva: kai skyttä

Suomen syntyvyys on nälkävuosien tasoa.

Lasten hankkiminen ei saa olla itsestäänselvyys.

Huolestuttavaahan se on.

Henkilökohtaisesti en kuitenkaan ymmärrä, miksi ylikansoitetussa maailmassa pitäisi olla huolissaan juuri suomalaisten vähenevästä määrästä. Onpahan täällä enemmän tilaa tuleville ilmastopakolaisille.

Vauvojen tekeminen nyt kuitenkin on kansallinen kiistakapula.

Heikosta syntyvyydestä on syytetty epävarmaa taloustilannetta, pirstaleisia työuria, liikaa töitä tekeviä naisia, liian vähän vauvoja hoitavia miehiä sekä naisia ja miehiä, jotka asuvat väärissä paikoissa eivätkä tapaa.

Ai niin, ja homoja.

Yksi asia tuntuu vain unohtuvan tästä syyllisen etsinnästä. Se, että nyt ensimmäistä kertaa historiassa kenenkään ei ole oikeasti pakko hankkia lapsia.

Lähes varma ehkäisy, johon suurimmalla osalla suomalaisista on varaa, on melko uusi asia. Ihmiskunnan historiassa 50 vuotta e-pillereitä on vain häviävä hetki.

Seksi ilman raskauden pelkoa on ollut mahdollista vasta vähän aikaa. Vielä vähemmän aikaa on ollut mahdollista elää parisuhteessa ilman valtavaa henkistä painetta perheen perustamiseen.

Vaikka ”koskas teillekin” -kyselyitä esitetään edelleen, on nykyään edes osittain mahdollista olla hankkimatta lapsia ja olla silti muiden silmissä ihan normaali ihminen.

Jokaisen pitäisi voida päättää itse. Lasten hankkiminen ei saa olla itsestäänselvyys, josta ei ilkeä poiketa.

Lapsettomia kutsutaan usein itsekkäiksi.

Mitä jos itsekästä onkin hankkia lapsia ihan vain, koska itse haluaa niin? Syntymätön ei osaa olla vihainen siitä, ettei nyt päässytkään elämään. Siksi synnyttäminen epäitsekkyyden osoituksena kuulostaa oudolta.

Lapsi on lisäksi valtava rasite jo muutenkin kuormitetulle maapallolle.

Paras olisi, jos lasten hankinta olisi ihan vain jokaisen oma asia. Etenkin, koska ilmastokatastrofi on suomalaisten sukupuuttoa paljon todennäköisempi asia.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan uutistoimittaja.

Stina Kivinen