Kolumni: Nuori nainen voisi hallita maailmaa

16.7.2017 13:15

Heikki Aittokoski valitti Helsingin Sanomien (HS 6.7.) kolumnissa, kuinka painava valkoisen miehen taakka on. Hän ei tietenkään tiedä, millaista on olla nuori nainen keski-ikäisten valkoisten miesten hallitsemassa maailmassa.

Jos vapautuisimme itsetuntoon liittyvistä kahleista, mikään ei voisi enää pysäyttää meitä.

Sanotaan, että kaunis nainen pääsee helpommalla. Se on väärin. Kaunis ja nuori nainen joutuu ponnistelemaan paljon enemmän osoittaakseen pätevyytensä, ja se uuvuttaa.

Väheksymällä nuorten naisten ammattitaitoa ylläpidetään valkoisen miehen valtaa.

Tytöttely ja ympäristö, jossa naista ei oteta tosissaan, heikentää uskoa omiin kykyihin. Se vääristää omakuvaa, heikentää ammatillista itsetuntoa, vähentää rohkeutta tarttua haastaviin tehtäviin ja pidemmällä ajalla vaikuttaa uralla menestymiseen.

Nuoren naisen rooli on kaikista rooleista ristiriitaisin. Pitää olla kaikkea, mutta mikään ei riitä.

Ulkonäköpaineet ovat yksi keino, jolla ylläpidämme miestä suosivia valtarakenteita. Suuntaamalla naisen huomion ulkonäköön, viedään pois huomio olennaisesta, eli nuoren naisen älyllisestä potentiaalista. Kun keskustelu kääntyy ulkonäköön, alkaa nainen itsekin pikku hiljaa uskoa, että omat vahvuudet rajoittuvat ulkokuoreen.

Jokainen nuori nainen, joka on kokenut vähättelyä vanhemmalta, yleensä miespuoliselta henkilöltä, tietää, että se jää mieleen kummittelemaan. Vaikka ymmärtäisi, että sellaiselle ei pidä antaa arvoa, se voi kolauttaa itsetuntoa pahastikin.

George Orwellin kirjassa 1984 päähenkilö Winston Smith pelkäsi eniten nuoria naisia. Ihan syystä. Jos vapautuisimme itsetuntoon liittyvistä kahleista, mikään ei voisi enää pysäyttää meitä.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan uutistoimittaja.

Elsa Osipova