Kolumni

Kolumni: Tahtominen kielletty

22.4.2017 13:15

Vanhukset ovat epäluuloisia. Vanhukset pelkäävät. Huomioita säestää yleinen närkästys.

Omasta tahdosta tulee vielä vanhusiän vaikeimmin siedetty vaiva.

Luulisi senioreiden jo oppineen, että muut tietävät, mikä heille on hyväksi. Oikeastaan muut tietävät heidän tarpeensa jopa paremmin kuin he itse.

Vanhusten ikäluokkaa ovat aikojen saatossa käskyttäneet kaikki mahdolliset tahot rippikoulupapeista sekä kunnankätilöistä majureihin ja Kelan virkailijoihin. Silti vielä jostain nurkasta kuuluu ajoittaista märinää.

Oman pään pitäminen on hieno asia. Tätä tosiasiaa korostetaan lastenneuvolassa, kun uhmaikäinen repii vanhempiensa hermot riekaleiksi. Myös teinin pitää kuulemma saada jokapäiväinen kiukkuannoksensa.

Nuorten miesten väkivaltaisuus on oikeastaan vain hapuilevaa oman tien etsintää. Ja se vasta hienoa onkin, kun aikuinen nainen löytää itsensä ja alkaa osoittaa omaa tahtoa rikkomalla kaikki posliinit ja ihmissuhteet.

Milloin ihminen sitten tulee siihen ikään, jossa oma tahto muuttuu rasitteeksi? Saako kahdeksankymppinen käyttäytyä huonosti, tai 90-vuotias elää halutessaan epäsovinnaisesti? Kuunteleeko ylipäätään kukaan, jos satavuotiaalla olisi asiaa?

Kaikenlaiset kyökkipsykologit tekevät hirvittävän karhunpalveluksen saarnatessaan ihmisille terveestä itsekkyydestä. Nykymenolla omasta tahdosta tulee vielä vanhusiän vaikeimmin siedetty vaiva.

Itsensä toteuttamisen eetokselle olisi syytä lyödä jarrua ennen kuin on liian myöhäistä. Märissä vaipoissa protestoiva kapinallinen ei kuulosta kenestäkään vakuuttavalta.

Kannattaa kai totutella kylmään kaurapuuroon ennen kuin hoitaja lappaa sitä suuhun lusikalla. Ostos-TV:n katseluakin voi harjoitella epämukavaan tuoliin köytettynä.

Mainitut kauhukuvat voivat olla tulevaisuuden ylellisyyttä. Kaikki mittarithan ennustavat, että resurssit vähenevät vanhustenhoidossa.

Helpointa olisi kärsiä hiljaa, mutta vahvalla omalla tahdolla siunattu voi yrittää pitää puoliaan. Vaivaan löytyy lääke rauhoittavasta pilleripurkista.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan uutistoimittaja.

Anne Kokkonen