Kolumni

Kolumni: Pesäpallo on turha peli

21.4.2017 13:15

Lauri “Tahko” Pihkala kehitti kansallispelimme amerikkalaisen baseballin perustalle. Pihkala oli suuri urheilumies, jonka panos suomalaisen urheilun kehittämisessä on kiistaton.

Jos kilpailua ei ole, ei pelin taso voi nousta.

Pesäpallo on aina ollut ja tulee aina olemaankin pienten maaseutupitäjien peli. Isoissa kaupungeissa pesäpallo ei ole onnistunut valtaamaan kansan kiinnostusta. Lajin valta-alueilla peli on suosittua, mutta siihen sen merkitys jää. Esimerkiksi Helsinkiin laji ei ole koskaan juurtunut.

Suomen ulkopuolella lajia ei käytännössä tunneta. Suomen paras joukkue on automaattisesti myös maailman paras, koska kilpailua ei ole. Ja jos kilpailua ei ole, ei pelin taso voi nousta.

Pesäpallo vaatii hyvin samanlaisia ominaisuuksia kuin baseball, josta Pihkala otti mallia uutta urheilulajia kehittäessään. Kuvitelkaapa hetki maailmaa, jossa Pihkala ei olisi koskaan saanut ideaa pesäpallon kehittämisestä.

Suomen nuoriso olisi oppinut tuntemaan baseballin, lajin, joka on levinnyt Yhdysvaltojen kulttuurin mukana ympäri maailmaa. Lahjakkaimmat pelaajamme suuntaisivat rapakon taakse isojen poikien liigaan, kuten parhaat jääkiekkoilijamme nykyään.

Kuvitelkaa Toni Kohonen seisomassa Yankee Stadiumin syöttökummulla raitaisessa pelipaidassaan 50 000 katsojan edessä. Entä miltä yleisön mylvintä kuulostaisi, kun Sami Joukainen iskisi pallon Fenway Parkin katsomoon ja aloittaisi kunniakierroksensa?

Takaan, että median kiinnostus lajia kohtaan olisi täysin toista luokkaa. Baseball-varusteita löytyisi varmasti myös pääkaupunkimme urheiluliikkeistä.

Jos Suomessa olisi pelattu baseballia, moni suomalainen olisi maailmanluokan julkkis USA:n baseball-liigassa. Laji olisi huomattavasti tunnetumpi kotimaassamme, rahaa ja muita resursseja olisi enemmän ja urheilun taso korkeampi.

Pesäpallon kehittäminen oli Tahko Pihkalan suurin virhe.

Kirjoittaja on yhteiskuntatoimituksen esimies.

Jaakko Kinnunen