Kolumni

Kolumni: Jättipottia odotellessa

19.4.2017 13:15
Kuva: Kai Skyttä

Tavallinen palkka tavanomaisella työuran pituudella tarkoittaa suomalaiselle käteen keskimäärin 900 000 euroa.

On ajettu humala-päissään taksilla rahat maailmalle tai jouduttu huijausten uhriksi.

Ja keskimäärin se on aivan liian vähän. Moni meistä hakee lisää rahapeleistä.

Iso raha sopii haaveeksi. Kun tuli tieto, että Lielahteen on jysähtänyt Eurojackpotista 87 miljoonaa euroa, harva oli onnellinen voittajan puolesta.

Summa tiedettiin aivan liian suureksi, mutta kukaan ei tähän mennessä ole pystynyt kertomaan oikeaa ja sopivaa jättipotin kokoa.


Tupakka-askin
ostaja ottaa tietoisen riskin sairastumisesta. Harva rahapelin pelaaja miettii vakavissaan, mitä suurella rahalla aikoo tehdä, kun voittoriski realisoituu. Näin tapahtuu silti lähes joka viikko jossakin päin Suomea ja Eurooppaa.

Tyyliin kuuluu, että kaikki muut tietävät voittajaa paremmin, miten rahan kanssa pitää toimia.

Yksi kehottaa lahjoittamaan rahat köyhille, ja toinen tarjoaa tuottoisia sijoituskohteita. Loput varoittelevat rahan tuomista ongelmista.


Tunnettuja
ovat tarinat, joissa raha on pelkästään pilannut kunnollisena pidetyn tavallisen ihmisen elämän. On ajettu humalapäissään taksilla rahat maailmalle tai jouduttu huijausten uhriksi.

Raha ei sovi ainakaan niille, jotka sitä eniten tarvitsevat. Se käy kyllä kansainväliselle artistille, formulakuskille tai jääkiekkoilijoille.

Heistä yksi on niin viisas, että hankkii hallin kokoisen autotallin täyteen autoja. Toinen ostaa ison talon Monacosta, ja kolmas ryyppää maksansa reikäiseksi haisevaksi Viledaksi.


Pääsiäisvapaiden
päätyttyä ainoa mieleen tuleva ehdotus tuleville voittajille on, että ensin ei pidä tehdä mitään. Sen jälkeen pitää vain määrätietoisesti jatkaa sitä, minkä on aloittanut.

Pankin sijoitusneuvoja saa odottaa. Rahaa on, ja se riittää.

Kirjoittaja on toimittaja Etelä-Saimaan Imatran toimituksessa.

Hannu Ojala