SISÄLTÖJOHTAJALTA

Hiihtoliitto töppäilee, urheilijat maksavat

2.4.2017 13:15

Hiihdon maailmanmestaruuskilpailut Lahdessa tuntuivat jättipotilta. Suomalaisurheilijoiden hyvä menestys alkukauden kansainvälisissä kilpailuissa sai vauhtia lipunmyyntiin. Katsomoissa oli hienosti yleisöä, ja kaikki kiittelivät mainiota tunnelmaa.

Miten ihmeessä hiihtoliitto onnistui tyrimään Lahden MM-kisojen järjestelyt niin, että kisojen kulut karkasivat käsistä?

Hiihto palasi vahvasti suomalaisten sydämiin. Suomalaisurheilijoiden mitalit saivat parhaimmillaan aikaan karnevaalitunnelmaa, ja Suomen lippujen liehunta synnytti iloisen vastakohdan pitkän laman runtelemaan mielenmaisemaan.

Mutta jo kisojen päättyessä Suomen hiihtoliitto kertoi omituisia uutisia. Menestyskisat saattavat tuottaa liitolle tappioita, jotka liitto joutuisi kattamaan leikkaamalla rahaa urheilutoiminnasta. Menestyskisojen maksajat löytyisivät menestyjistä!

Yle uutisoi torstaina, että säästöt ovat totta. Leikkaukset iskevät mäkihyppy- ja hiihtomaajoukkueisiin. Uutisessa kerrottiin, että Lahden MM-kisojen tulos valmistuu vasta myöhemmin. Leikkaukset kuitenkin ennakoivat tappioita.

Miten ihmeessä urheilu- ja talousmenestyksen yhdistäminen on niin vaikeaa? Miten hiihtoliitto onnistui tyrimään Lahden MM-kisojen järjestelyt niin, että kulut karkasivat käsistä?

Monen syyttävä sormi osoittaa paisunutta kisaorganisaatiota. Jos kisojen virallisilta verkkosivuilta voi jotain päätellä, organisaatiossa oli 35 päätoimista työntekijää. Kävikö hiihtoliitolle vanhanaikaisesti, että tehtiin menovetoinen budjetti, jossa tulo-odotukset olivat jo alun perin ylisuuret? Oliko edes nollatulos realistinen?

Lahden kisoihin myytiin 180 000 lippua. Tulevia MM-hiihtoja Itävallan Seefeldissä valmistellaan 150 000 katsojan tavoitteella.

Hiihtoliiton johdolla on itsetutkiskelun paikka. Normaalissa yrityksessä saattaisi tällainen mahalasku aiheuttaa rotaation pomoportaassa. Miten käy hiihtoliitossa? Menevätkö liiton operatiivinen johto ja luottamusmiehet sen taakse, että urheilijat menestyivät kuitenkin hyvin? Ei kannattaisi, koska urheilullisen tuloksen tekivät urheilijat ja valmentajat.

Säästöjä käsitelleen Ylen uutisen kuvassa suomalaisen mäkihypyn ruumiillistuma Janne Ahonen ompeli koneella hyppypukuja. Ahonen tunnetaan yhtenä mäkimaailman etevimmistä hyppyhaalareiden valmistajista.

Oliko siinä suomalaisen mäkihypyn tulevaisuuden kuva? Hypätään mäestä ompelukoneen ääreen, koska Singer on tuottavampi kuin hiihtoliitto, joka vie edellytyksiä huippu-urheilulta.

pekka.lakka@kaakonviestinta.fi | Twitter:@LakkaPekka