Kolumni

Kolumni: Suomi tänään: Sohvaperunat

22.2.2017 13:15

Sohvaperunoiden idea on tyrmistyttävä. Katsoa nyt televisio-ohjelmaa, jossa toiset ihmiset katsovat televisio-ohjelmia.

Sohva-

Te tyrmistyneet olette väärässä. Sohvaperunat on tällä hetkellä television yksi fiksuimmista ja hauskimmista ohjelmista.

Ruoanlaitto- ja laihdutusohjelmia on mätkitty samasta syystä kuin Sohvaperunoita. Mitä järkeä on katsoa televisiosta, kun jotkut laittavat ruokaa ja toiset yrittävät olla syömättä sitä.

Sohvaperunoissa homman järjettömyys menee periaatteessa uudelle tasolle. Kokkiohjelmista voi sentään vielä saada vinkkejä omaan ruuanlaittoon ja laihdutusohjelmasta tietoa, miten missään nimessä ei kannata painoa pudottaa.

Mutta mitä saa ohjelmasta, jossa ihan tavalliset suomalaiset istuvat sohvallaan, dippailevat sipsejä ja katsovat televisiota?

Ensiksikin. Sohvaperunat on hyvin viihdyttävä ohjelma.

Nauran ääneen, kun sohvikset laukovat harvinaisen suoraan mielipiteitään. Ne voivat olla kilttejä, empaattisia tai tylyjä, mutta useimmiten kuitenkin ilman pahansuopaista ilkeyttä. Sohvaperunat eivät piilota sanomistaan peiteilmaisuihin, eivätkä he näytä myöskään pelkäävän, minkälaisen kuvan itsestään antavat. Moni tunnistaa sohvisten mielipiteissä omansa.

Toiseksi. Sohvaperunat on hieno sosiologinen leikkaus Suomen kansasta.

Sohvaperunoissa on eri-ikäisiä ja -taustaisia kertomassa rehellisesti omia mielipiteitään paitsi tv-ohjelmista myös elämästä ylipäätänsä. Harva ohjelma pääsee näin lähelle suomalaista arkea ja vielä ilman minkäänlaisia filttereitä.

Kolmanneksi. Sohvaperunat näyttää suloisella tavalla suomalaisten yhtenäisyyden.

Kaikkien netflixien maailmassa on vielä ohjelmia, joita iso osa suomalaisista katsoo yhdessä ja samaan aikaan niin Ranualla kuin Helsingissäkin. Ja mikä ilahduttavinta: he ovat niistä suurin piirtein samaa mieltä.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan toimittaja.

Liisa Kukkola