Kolumni

Kolumni: Miltä kaupunki haisee?

21.2.2017 13:15

Pakkasviikolla Kaukaan tehtaan sellunhajut levisivät useana päivinä Lappeenrannan keskustaan. Eräänä iltana tuuli oli kääntynyt, ja kotiin kävellessäni tunsin nenässäni karkkitehtaan makean leyhähdyksen.

Aamulla töihin kävellessäni yritän arvata tuoksusta, mitä ruokaa Armilan kuntoutuskeskuksen keittiössä laitetaan.

Keskustelin Kaukaan hajuista työkaverini kanssa, joka on asunut Lappeenrannassa, Imatralla ja Joutsenossa. Hän kertoi nenänsä erottavan eri paikkakuntien metsäteollisuuden tehtaiden ominaishajut ja niiden vivahteet.

Aloin miettiä hajuja ja niiden yhteyttä paikkoihin ja muistoihin. Monilla paikoilla on ominaistuoksu. Helsingin kaupunginmuseossa on meneillään näyttely, jossa pohditaan miltä Helsinki haisee.

Muistan hyvin miten raikkaalta tuoksui kesäkuisena aamuna vuosia sitten, kun poljin pyörällä koulun kevätjuhlaan.

Asuin opiskelukaupungissani Edinburghissa lähellä panimoa, josta levisi minusta epämiellyttävä käyneen mäskin haju, jossa oli häivähdys oksennusta.

Helsingissä asuessani nenääni tulvi toisinaan paahdetun kahvin tuoksu Meiran Vallilan paahtimosta. Tuoksussa oli aavistus paahdetun leivän tuoksua.

Pietarin keskustan kaduilla haisee pakokaasu ja tupakka. Siihen sekoittuu uppopaistettujen piirakoiden tuoksu. Ruuan tuoksua tunnen nenässäni Pietarissa enemmän kuin Lappeenrannassa. Suomessa moni, myös minä, pitää epämiellyttävänä, jos ravintolasta vaatteisiin tarttuu ruuankäryä.

Aamulla töihin kävellessäni yritän arvata tuoksusta, mitä ruokaa Armilan kuntoutuskeskuksen keittiössä laitetaan.

Kävin äskettäin Lappeenrannan keskustaan avatussa etnisen ruuan kaupassa. Minusta mausteiden, kahvin ja pesuaineen sekoitus tuoksui Jordanialle.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan uutistoimittaja.

Terhi Kinnunen