KOLUMNI

Kolumni: Etnomietteitä

29.8.2016 13:15
Kuva: Joonas Tapaninen
Venäläinen kulttuuriseura Lyyra järjestää Etno-festivaalit Imatralla. Yhdistyksen puheenjohtaja on Svetlana Ranta.
Venäläinen kulttuuriseura Lyyra järjestää Etno-festivaalit Imatralla. Yhdistyksen puheenjohtaja on Svetlana Ranta.

Haluan nyt kertoa hieman Etnofestivaalista, joka pidettiin Imatralla elokuun alussa ja jota olin mukana järjestämässä.

Festivaalin järjestämisessä on suuri työ, joka ei näy yleisölle.

Nykymaailmassa on meneillään voimakas globalisaatioprosessi, joka usein hämärtää monia tärkeitä kansallisia erityispiirteitä. Esimerkiksi pukeutumistyyli nykypäivän Pariisissa ei juurikaan eroa Helsingin tai Pietarin tyyleistä. Kansallispuvut taas edustavat ja korostavat omaa kansallista identiteettiämme, ja kansanmusiikki koskettaa syvältä sieluamme.

Yhdistyksemme, joka järjesti festivaalin, on nimeltään Venäläinen kulttuuriseura Lyyra, ja ensimmäisellä Etnofestivaalillamme halusimme esitellä imatralaisille venäläistä kulttuuria: kansallispukuja, kansanmusiikkia ja -tansseja. Festivaalin järjestämisessä on suuri työ, joka ei näy yleisölle. Ja kaksikielisen festivaalin järjestämisessä on kaksinkertainen työ, joka tosin oli täysin sen arvoista. Festivaaliimme osallistui monia taustaltaan erilaisia ihmisiä, ja oli tosi mukava saada paljon positiivista palautetta. Vapaaehtoistyön tekijöille ihmisten kiitollisuus kun on paras palkinto.

Kuitenkaan tässäkään tapahtumassa emme säästyneet sudenkuopilta vaan jouduimme taistelemaan joidenkin ihmisten avoimen vastustuksen ja ennakkoluulojen kanssa. Mutta minkäs sille voi, kulttuurinen integraatio sopeutumisvaikeuksineen on aina molemminpuolista. Silti mekin elämme Suomessa ja festivaalillamme halusimme tuoda oman panoksemme kaupungin kulttuurielämään ja vaalia demokratian perusperiaatteita, tasa-arvoa ja monikulttuurisuutta.

Etnofestivaalin motto on "Kulttuuri ilman rajoja", ja jatkossa pyrimme vuosittain tuomaan esille yhden suomalais-ugrilaisen kansan kulttuuria. Olemme todella kiitollisia Imatran kaupungilta ja sponsoreiltamme saamastamme tuesta, jota ilman festivaalia ei olisi voitu järjestää.

Kirjoittaja on Venäläinen kulttuuriyhdistyksen ”Lyyra” puheenjohtaja

Svetlana Ranta