Artistit toivovat takahuoneraidereihinsa entistä enemmän alkoholittomia juomia — kännikaatuilu lavalla on mennyttä aikaa

24.7.2017 9:15
Kuva: Päivi Virta-Salo

Valtaosa artisteista ei esiinny tänä päivänä yleisölle humalassa. Joensuussa järjestettävän Ilosaarirockin vastaavan tuottajan Petri Variksen mukaan muusikoiden juomakulttuurissa on tapahtunut suuri muutos kymmenen viime vuoden aikana.

— Etenkin nuoret yhdistävät harvoin esiintymiseen alkoholin. Enää ei ajatella, että on coolia olla keikalla kännissä. Se on lähinnä noloa.

Saman on havainnut helsinkiläisen Tuska Open Air Metal Festivalin tuottaja Niklas Nuppola: kännikaatuilujen aika on pääsääntöisesti ohi. Tämä koskee etenkin ammattimuusikoita.

— Osalla esiintyjistä on edelleen esimerkiksi olut mukana lavalla, mutta ennemminkin virvoitusjuomana kuin päihtymistarkoituksessa, Varis sanoo.

Viinamäärillä ei enää kilpailla

Alkoholinkäytön väheneminen näkyy myös artistien raidereissa eli takahuonetarjoilutoiveissa. Variksen mukaan etenkin metallibändit tuntuivat jossain vaiheessa kilpailevan sillä, kenellä on backstagella isompi kasa viinaa.

— Nykyisin bäkkärille ei tilata suuria viinamääriä, vaan esimerkiksi erilaisia vesiä, energiajuomia, kahvia ja teetä. Ulkomaiset bändit ovat tässä vielä tarkempia kuin suomalaiset. Alkoholi ei näyttele niiden raidereissa niinkään suurta osaa kuin suomalaisilla yhtyeillä.

Jos esiintyjät tilaavat alkoholia, se on monesti olutta tai viiniä. Nuppolan mukaan toiveet ovat kaiken kaikkiaan maltillisia.

— Raiderit eivät ole enää ylitsevuotavia, eli kaikkea ei tarvitse olla tarjolla.

Myös ruokapuoli on muuttunut. Muusikot haluavat nauttia ennen keikkaa yleensä terveellistä ruokaa ja hedelmiä.

Työstä on kiinni monen elanto

Tapahtumajärjestäjien mukaan syitä muutokseen on useita.

— Tervehenkinen elämä kiinnostaa ihmisiä yleisestikin ottaen nykyisin enemmän kuin humalassa sekoilu. Toisekseen musiikkiala ammattimaistuu koko ajan. Artistit ymmärtävät tekevänsä työtä, josta riippuu monen ihmisen elanto. Eikä töissä dokata, Nuppola sanoo.

Variksen mukaan moni myös tahtoo pitää itsestään huolta, jotta jaksaa pitkät kiertueet.

Sekä Nuppola että Varis ovat järjestäneet konsertteja ja festivaaleja useita vuosia. Kumpikaan ei ole törmännyt työurallaan pahoihin ylilyönteihin. Nuppolan mielestä tapahtumajärjestäjän tehtävä ei edes ole puuttua esiintyjän alkoholinkäyttöön.

— Artisti tekee, mitä artisti haluaa tehdä, hän sanoo.

Tämän päivän yleisö paheksuisi kännäystä

Esiintyjien ohella myös yleisö on muuttunut. Variksen mukaan Suomessa vallitsi ennen kulttuuri, jossa ihailtiin juopuneina esiintyviä artisteja. Ihmiset tulivat oikein katsomaan, miten he selviytyvät keikasta.

Eläkeläiset oli yksi tällaista bändeistä.

— Tämän päivän katsojat todennäköisesti paheksuisivat samanlaista menoa. Kun on maksanut keikasta ison rahan, ei halua homman olevan puolivillaista kännittelyn takia.

 

Pärinät päälle ilman viinaa

Räppäri Petri Nygård

”Olen kaikessa ensin työt, sitten huvi -ihminen. Juon ennen keikkaa korkeintaan yhden lasillisen Jaloviinaa, jota äänenavausjuomaksikin kutsutaan. Alkoholi kuuluu keikan jälkeiseen rentoutumiseen, mutta en juhli joka keikan jälkeen. Aina ei vain ole bailausfiilistä.

Kuva: AOP/Timo Korhonen
Petri Nygård.
Petri Nygård.

Minulla on tietynlainen maine. Törmäsin vuosia sitten siihen, että ravintoloitsijat olivat puolihuolissaan siitä, uskaltaako viinoja tuoda bäkkärille ja selviääköhän se Petri lavalle. Se huvitti minua. Olen todistanut vuosien mittaan tällaiset huolet turhiksi. Haluan tehdä työni kunnolla.

En edes tajua, mitä esiintyjät ajattelevat vetäessään hirveät perseet ennen keikkaa. Eihän siitä voi tulla silloin hyvä. Alkoholi vaikuttaa yleiseen vireystilaan. Humalassa oma suoritus voi kuulostaa itsestä hyvältä, mutta muiden mielestä hirveältä.

Raideriini kuuluu muun muassa vettä, energiajuomia, kahvia, olutta sekä pullo Jallua ja jotain kirkasta. Yleensä vedän itseni ennen keikkaa haippiin hunaja-kuumajuoma-energiajuomasekoituksella. Siitä saa sellaiset pärinät päälle, ettei pysty enää istumaan, vaan on pakko lähteä riehumaan.”

 

Raideri syksyllä uusiksi

Viikate-yhtyeen laulaja-kitaristi Kaarle Viikate

Kuva: AJ Savolainen
Kaarle Viikate.
Kaarle Viikate.

”Kun aikoinaan opettelimme soittohommia, siihen ei liittynyt kaljanjuontia treenikämpällä. Ei sitä osaa siksi tehdä nykyäänkään. Alkoholi käy heti motoriikkaan: sormi ja mieli menevät eri kohdissa kuin itse kappale.

Jos olemme liikkeellä yhteiskuljetuksella, otan 1—3 annosta. Se tarkoittaa ehkä olutta ja pientä ’piiskaa’. Soittokaverit ottavat vielä vähemmän.

Olut ja hiilihapolliset juomat eivät toimi lavalla, koska ne alkavat röyhtäyttää. Laulaminen ei silloin onnistu. Sanojen unohtelu on kuitenkin aina vakio — joi alkoholia tai ei.

Keikoilla kiertävään porukkaamme kuuluu yhdeksän henkilöä. Raiderissamme on alkoholijuomista pari koria olutta, siideri- ja lonkerokopat, pari pulloa punaviiniä sekä Jaloviina-, Koskenkorva- ja Jack Daniel’s -pullot (naurua). Raideri pitääkin tarkistaa syksyllä. Porukka työntää sinne uusia toiveita, mutta ei muista poistaa vanhoja. Jos toiveita on liikaa, saa helposti ahneen maineen.”