Kirjat

Mielenkiintoinen dekkarisarja pääsi vauhtiin

6.5.2015 4:00
Kuva: Tiina Haring
Marja-Sisko Aallon toinen romaani on nimeltään Tappavaa lunta.
Marja-Sisko Aallon toinen romaani on nimeltään Tappavaa lunta.

Tornion valtaus Lapin sodassa rabelaismaisine viinamäärineen on ollut monien tarinoiden aiheena.

Marja-Sisko Aallon suunnitelma Lapin sotaa käsittelevästä historiakirjasta on mennyt toistaiseksi veran alle, mutta ikään kuin korvikkeena on Tornion valtauksesta otettu sivujuonne Aallon toiseen dekkariin.

Vähän päälle liimatun makuhan sellaisesta jää, ei mahda mitään.

Itse dekkari on kuitenkin tanakkaa tekoa, selvästi esikoista paremmin rakennettu. Tutusti lyhyet luvut pitävät sanonnan terävänä. Itsestään selvän selittäminen ja jähmeys on jäänyt vähemmälle. Juonenkehittelykin on jäntevää ja koko juonenkulun kantavaa.

Vanhanaikaisesta whodunnit-dekkarista ei ole kysymys, vaan aika realistisesta ja johdonmukaisesta poliisityön kuvauksesta.

Ainoa vähän epärealistisen tuntuinen asia oli poikkeuksellisen laajan ja suunnitelmallisen huumeketjun rakentaminen Kuopion tapaiseen — no, vähän syrjäisempään maakuntakeskukseen.

Onnistunut ja yllättävä loppuratkaisu ensilukemalta epäilytti, mutta on kuulemma asiantuntijoiden mukaan psykiatrisesti täysin uskottava.

Juonen ympärille kehittyy mukavasti pehmennystä esikoisesta tuttujen poliisien Annette Savolaisen ja Aatu Heiskasen siviilielämästä. Kirjan muillakin sivujuonilla on myös vankka peruste ja funktio teoksen kokonaisuudelle.

Kaikilla ihmisillä on piilossa olevat puolensa. Niistä osa on sellaisia, jotka useimmat haluavatkin pitää piilossa, kuka mistäkin syystä. Jotkut nousevat näkyviin, joskus omasta valinnastamme, joskus siitä riippumatta.

Henkilökohtaisten elämänkokemusten kautta Aalto lienee meitä muita pidemmälle pohtinut piilossa pidetyn puolen ja erilaisuuden merkitystä. Pohtiminen näkyy sanonnan selkeydessä ja kirkkaudessa. Harmaan sävyjen sijasta on valtava määrä erilaisia värejä, jokaiselle omansa.

Asko Imppola

Hyvää: Dekkaritarinan ohella monikerroksista lämmintä inhimillisyyttä.

Huonoa: Nimi on kuin jostain kioskikirjasta lainattu.

Erikoista: Kirja on omistettu Lapin sodan veteraaneille ja julkistettu kansallisena veteraanipäivänä.