Edelfeltien kirkko

18.7.2011 13:35 | Päivitetty: 18.7.2011 16:00
Kuva: Leena Sallinen
Ruokolahden kirkolle antavat ilmettä laaja keskuskupoli, korkea kellotorni ja kaunis Saimaa-maisema.
Ruokolahden kirkolle antavat ilmettä laaja keskuskupoli, korkea kellotorni ja kaunis Saimaa-maisema.

KohteessaVeera Jääskeläinen

Uusgoottilaisesta Ruokolahden kirkosta tekee kiinnostavan sen kytkökset Edelfeltin sukuun. Vuonna 1854 rakennetun kirkon suunnitteli Ernst Lohrman, mutta on paljon mahdollista, että piirustukset toteutti Carl Edelfelt, taiteilija Albert Edelfeltin isä.

Oli miten oli, ainakin se on varmaa, että Albert Edelfelt retkeili vuonna 1887 Ruokolahdella, ja retki poiki yhden Edelfeltin kuuluisimmista tauluista Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä. Eukko-kulttuuri elää Ruokolahdella edelleen, sillä kunta valitsee joka toinen vuosi Ruokolahden Eukon.

— On vaikea mennä sanomaan, onko Albert tullut tänne katsomaan isänsä työn jälkeä, vai onko kytkös ollut enemmän Elli Jäppiseen, sanoo Ruokolahden kirkossa oppaana työskentelevä Anni Kovanen.

Edelfelt asui kansanparantaja Jäppisen kodissa, ja Jäppinen oli myös mallina taitelijalle.

Ruokolahden seurakunta on perustettu 1572, ja nykyinen kirkko onkin jo neljäs kirkko pitäjässä. Kirkon alttaritaulun on maalannut Alexandra Frosterus-Såltin. Taulu on peräisin vuodelta 1915.

— Vierailijat, jotka ovat käyneet täällä, ovat pitäneet kirkon yksinkertaisuudesta ja harmoniasta. Hyvin vähäeleinen mutta kaunis kirkko, Kovanen luonnehtii.

Kirkon vieressä sijaitseva kellotapuli on yksi Ruokolahden vanhimmista rakennuksista. Se on rakennettu vuonna 1752. Tapuli on ollut useamman kerran purku-uhan alla — ensimmäisen kerran jo 1800-luvulla, koska tapulin pelättiin kaatuvan suurta kelloa soitettaessa.

— Pastori on viime hetkellä onnistunut aina estämään purkuaikeet. Kellotapuli on sellainen helmi, mitä pyritään pitämään kunnossa ja vaalimaan. Ruokolahtelaiset ovat siitä ylpeitä, Kovanen sanoo.

Sarja esittelee kesän aikana mielenkiintoisia kohteita Kaakkois-Suomesta.