Kirja

Arvio: Lappeenrannan lyseon kasvatin Pentti Malaskan Ennalta näkijä, edellä kulkija

13.9.2017 4:00 | Päivitetty: 13.9.2017 10:10
Pentti Malaska (1934–2012) oli tulevaisuuden tutkimuksen pioneeri Suomessa.
Pentti Malaska (1934–2012) oli tulevaisuuden tutkimuksen pioneeri Suomessa.

Pentti Malaska — Ennalta näkijä, edellä kulkija.

289 sivua, Tulevaisuuden tutkimuksen seuran Tulevaisuussarja 8, 2017.

Lappeenrannan lyseosta kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1953 evakkopoika Pentti Malaska, 13-vuotiaana kipinästä kiinnostunut. Hän lienee yksi maailmalla tunnetuimmista lyseolaisista.

Ainakaan kukaan muu ei ole päässyt Rooman klubin kunniajäseneksi eikä World Futures Studies Federation presidentiksi. Suomalaisen ja maailmanlaajan tulevaisuuden tutkimuksen kehittäjänä hänet tunnetaan. Vähemmän tiedetään siitä, mitä arvoja hän edusti ja millainen ihminen hän oli.

Muistokirja Ennalta näkijä, edellä kulkija valottaa monien asiantuntijoiden, kollegoiden ystävien avulla hänen persoonaansa, mikä ei ole kovin kaukana hänen asiantuntijaroolistaan.

Näitä kommentteja täydentävät Malaskan omat artikkelit. Kirja todistaa sen, mitä hänestä sanottiin: klassinen humanisti. Hän asettuu sille aika-akselille, joka alkoi renessanssista. Humanismi ja tiede liittoutuivat paremman maailman luomiseksi.

Malaskassa hellittämätön usko ihmisen mahdollisuuksiin yhdistyi systemaattisen empiiriseen ajatteluun. Hän oli runoilija, joka mallinsi luonnonvarojen käyttöä kestävän kehityksen toteuttamiseksi ja tulevaisuuden matemaattista tutkimusta ja loi visionääristä johtamismallia näkemystiedon käytössä.

Maallikon kannalta Malaskan kyky nähdä ennalta on jopa pelottavan tarkka. Hän kirjoitti jo vuonna 1988 ihmiskunnan ristiinnaulitsemisesta rikkaan pohjoisen ja köyhän etelän, sekä lännen kristillisyyden ja idän islamin välille. Apu-lehden haastattelussa vuonna 1992 hän sanoi, ettei luonto tarvitse meitä, mutta me tarvitsemme luontoa.

Luontosuhteemme korjaamiseen sitoutuneena hänen kielteinen kantansa ydinvoiman siunauksellisuuteen ajautui riitaan jo 80-luvulla typistetyn rationaalisuuden edustajien kanssa, jotka muodostava asiantuntijavallan ytimen. Hän vertasi ydinvoiman lisärakentamista kossupulloon: maksoi se mitä tahansa ja olivatpa seuraukset mitä tahansa, niin aina se on hintansa väärti.

Nerolla on kyky nähdä ytimeen: Tietokoneet ovat hiekanjalostuksen tuotetta. Santapaperi oli ensimmäinen integroitu piiri. Ryöstö on ryöstö, vaikka se toteutettaisiin teknisesti oikein.

Lyseo tekisi viisaasti, jos se Malaskan kunniaksi laittaisi seinään kyltin: Varokaa viisasta insinööriä. |

Matti J Kuronen

Malaskan kirjan voi ladata maksuttomana pfd-versiona täältä.


Hyvää: Helposti ymmärrettävää faktaa tulevaisuuden tutkimuksesta.Huonoa: -Erityistä: Malaskan hengen läpitunkeminen kautta kirjan.