Kirja

Takaisin elävien kirjoihin

30.7.2017 4:00

Holly Bourne: Oonko ihan normaali? Gummerus, 2017, 412 s.

Holly Bournen Oonko ihan normaali? ei voisi tarttua enää paljon tärkeämpään aiheeseen. Terävä nuortenromaani käsittelee nimittäin mielenterveyshäiriöitä ja tyttöihin kohdistuvia paineita.

Bournen romaani on hieman epätasainen, mutta enimmäkseen teksti on lennokasta.

Romaanin päähenkilö on 16-vuotias Evie, joka palaa kouluun oltuaan pitkään hoidossa OCD:n eli pakko-oireisen häiriön takia. Terapia jatkuu, mutta Evie on päättänyt olla hankkia ”normaalin” elämän hinnalla millä hyvänsä.

Bournen romaani on hieman epätasainen, mutta enimmäkseen teksti on lennokasta. Brittikirjailija ansioituu erityisesti pakko-oireisen häiriön kuvauksessa, joka onnistuu olemaan realistista, vetoavaa ja puhuttelevaa. Samalla tarina löytää Evien kaveripiirin kautta vahvan feministisen juonteen.

Oonko ihan normaali? on hieman ylipitkä, ja keskivaiheilla aikaa kuluu turhankin paljon teinien ihmissuhteiden vatvomiseen. Laahaamisen antaa kuitenkin anteeksi, sillä kirja onnistuu käsittelemään hankalaa aihealuettaan selkeästi ja älykkäästi.

Ainoa särö romaanin uskottavuudessa on Evien sosiaalisuus, sillä vaikeista ongelmistaan ja pitkästä eristäytyneisyydestään huolimatta päähenkilö on sosiaalisesti poikkeuksellisen kyvykäs. Evie saa helposti niin ystäviä kuin treffipyyntöjäkin.

Tarina ei ehkä olekaan erityisen lohdullinen ahdistushäiriöistä kärsiville lukijoille, joista varmasti suurin osa ei ajaudu bileisiin, kaveripiireihin ja ihmissuhteisiin niin helposti kuin Evie.

Oonko ihan normaali? on kuitenkin pääosin onnistunut kirja, etenkin aihealueen vaikeuden huomioon ottaen.

Bournen Normaali-trilogian seuraava osa Mikä kaikki voi mennä pieleen? ilmestyi Gummerukselta heinäkuussa.

|
Tuukka Hämäläinen

Hyvää: OCD:n ja mielenterveyden käsittely. Feministinen asenne.

Huonoa: Päähenkilön lievä epärealistisuus. Teinidraama.

Erityistä: Kertoo mielenterveyshäiriöistä vetoavalla ja selkeällä tavalla.