Kirja

Keinutuolikopla keikkailee jälleen

12.6.2017 4:00

Catharina Ingelman Sundberg: Ain laulain ryöstös tee. S & S 2017.

Toimeliaita vanhuksia, jotka reippaan anarkistisessa hengessä laittavat elämänsä uuteen uskoon. Heitä tavataan esimerkiksi Jonas Jonassonin romaanissa Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja Minna Lindgrenin Ehtoolehto-trilogiassa.

Myös satiirinen yhteiskunta-kritiikki istuu luontevasti tarinaan.

Samalla apajalla kalastelee viiden ikäihmisen muodostaman, niin sanotun Keinutuolikoplan seikkailuista kirjoittava Catharina Ingelman-Sundberg. Ain laulain ryöstös tee on sarjan kolmas tarina.

Edellisistä osista tutut seniorit Märtha, Stina, Anna-Greta, Nero ja Harava jatkavat uusimmassa romaanissa elämäänsä vauhdikkailla rötöstelyn poluilla. Ketterä vanhusviisikko ehtii tarinan aikana muun muassa ryöstää pankin, varastaa miljoonien arvoisen huvijahdin ja tehdä vakuutuspetoksen.

Konnuuksia Keinutuolikopla ei tee vain hauskuuden vuoksi. Robin Hood -hengessä vanhukset ottavat niiltä, joilla on liikaa, ja antavat niille, joilla ei ole tarpeeksi. Veroja kiertäviltä miljardööreiltä huijatuista rahoista jaetaan kunnon siivuja esimerkiksi terveydenhuollon matalapalkka-aloilla puurtaville. Haaveissa siintää myös täyden palvelun seniorikylä.

Veijaritarinat, niin kuin huumori yleensä, on vaikea ja herkkä laji. Yksi vitsi naurattaa yhtä, toinen toista. Vanhuskoplan reipasotteinen meininki oli omaan makuuni yllättävänkin hauskaa. Reaalimaailman rajoituksista piittaamattomat käänteet, posketon paisuttelu ja koomiset yksityiskohdat huvittivat.

Myös satiirinen yhteiskuntakritiikki istuu luontevasti tarinaan. Huutia saavat esimerkiksi yksityistämisvimma ja vierastyöläisten kohtelu. Kommentoinnilta vie valitettavasti terää liiallinen toisto.

Hoitoalaa riivaava aika- ja rahapula kävisi selväksi vähemmälläkin. |

Marjo Jääskä

Hyvää: Episodimainen rakenne kantaa hyvin tarinan loppuun saakka.

Huonoa: Senioriporukan miesjäsenet on kuvattu laimeasti.

Erityistä: Keinutuolikoplan touhuista on tekeillä tv-sarja.