HIMin tarina pikakelauksena

19.8.2009 4:00

KIRJA


Reinhardt Haydn - HIM.
Suomentanut Teemu Leminen.
Minerva 2009. 153 s.Rock-elämänkertoihin erikoistununut brittikirjailija Reinhardt Haydn on kirjoittanut valitettavan tyhjänpäiväisen fanikirjan Suomen suosituimmasta yhtyeestä.

HIM-kirja kertaa bändin jäsenten tarinan lapsuudesta nykypäivään. Matkan varrella sattuu ja tapahtuu, mutta mihinkään syväluotaukseen ei jää tilaa, koska kirja on vain 150 sivun mittainen. Lopputuloksena on kosmeettinen pintaraapaisu, joka tuskin tarjoaa uutta etenkään suomalaisille HIM-faneille.

Sitä paitsi meillähän on jo oma HIM-raamattumme: Juho Juntusen vuonna 2002 ilmestynyt Synnin viemää. Se kertoi kaiken oleellisen yhtyeestä ja sisälsi runsaasti ennenjulkaisematonta kuvamateriaalia. Enempi vertailu kirjojen välillä on turhaa.

Haydn on kerännyt sisällön pääosin ulkomaisten rocklehtien haastatteluista. Onneksi keulahahmo Ville Valo on sukkelapuheinen haastateltava. Niinpä kirjaan on päättynyt tukku valomaisen meheviä sutkauksia. Mihinkään analyysiin ei kirjailija kykene, mutta diskografian hän on sentään saanut puserrettua.

Opukselle ei ole eduksi myöskään runsas kuvitus, josta suurin osa on levy-yhtöiden vanhoja promokuvia. Tyylirikkoa pahentaa täytteeksi tungetut sivun kokoiset levynkansikuvat.

Kirjoittajan sympaattinen ja kunnioittava lähestymistapa kielii siitä, että hän on itsekin kovan luokan HIM-fani. Se ei kuitenkaan riitä pelastamaan tätä kiireellä kyhättyä kirjasta.

Jouni Hirn